Följetongen att tillåta publik på idrotts- och kulturevenemang fortsätter. Regeringen vill göra undantag för vissa arrangemang med sittande publik.
Folkhälsomyndighetens remissvar är att gå från 50 till 500 personer är positivt i grunden. Äntligen en ljusning i coronapandemins spår.
Nu kommer det remissvar från olika håll och även om FHM:s ord hittills under pandemin känts som en lag lär det här bli en avancerad fråga att lösa. Särskilt som polisen i sitt svar säger nej till att tillåta publik vid vissa evenemang.
De skriver: "saknar såväl resurser som befogenhet och kompetens för att leva upp till de krav som ställs".
Samtidigt jobbar idrotten vidare med hur de på ett säkert sätt kan öppna för publik på max 500 personer och flera förbundet har anvisningar på gång.
Tanken är att ändringarna skall träda i kraft den 1 oktober, då skall alla ha sagt sitt och regeringen kommit till ett beslut.
Förväntningarna är stora och trycket hårt på idrotts- och kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister och Mikael Damberg (S). Skulle det hela gå i stöpet är det självklart ett stort misslyckande.
Ser olika ut
Nu kan det tyckas att det här med polisens nej främst är något som berör den publika elitidrotten, dessutom är det ytterst tveksamt om lagen i de stora ligorna, SHL och herrallsvenskan i fotboll, har något intresse av att arrangera hemmamatcher med mycket begränsad publik med de arrangemangskostnader som det för med sig.
Idrotten ute i landet ser annorlunda ut. I Skövde skulle det inte vara något problem att märka upp platser och ordna insläpp på ett säkert sätt i Arena Skövde, Billingehov, Idrottshallen och Södermalms IP.
SLA-sportens rundringning till berörda klubbar gav också positiva och optimistiska svar.
Jag anser att man helt enkelt måste lita på idrotten och dessutom har varje enskild människa ett personligt ansvar att uppträda på rätt sätt även utan att det krävs polisövervakning.
Att tillåta publik i procent i förhållande till den totala kapaciteten måste vara det man landar i till slut. Riksidrottsförbundet har lagt fram det förslaget, men FHM anser inte att tiden för det är mogen för det.
Att ha en generell gräns på 500 låter bra som en början, men är som sagt mer komplicerat än det låter.
Mer stöd behövs
Nu gäller det att inte bara se problemen utan istället även glädja sig åt att det verkar gå åt rätt håll när det gäller pandemi och smittspridning, men än återstår det mycket och det krävs nya stödåtgärder från regeringen.
Det kom nyligen siffror som visar att antalet idrottsföreningar som hamnat hos kronofogden har ökat under pandemin.
Regeringen har presenterat sitt förslag till ett förlängt stöd till idrottsrörelsen på en miljard kronor för resten av 2020. Det lär behövas.