Hoppa till huvudinnehållet

TV: Världens största skördetröska - så ser den ut

Publicerad:
Oscar Nilsson
oscar.nilsson@nlt.se
Skördetröskan är 15,2 meter bred
Skördetröskan är 15,2 meter bred Foto: Thomas Kühnel

Världens största skördetröska är på besök i Skara. Under tisdagen premiärvisades den nya monstermaskinen för lantbrukare.

- Det är flaggskeppet i vår skördemaskinsserie, säger Emil Stolpe-Nordin, regionchef på John Deere

Ett gäng förväntansfulla lantbrukare samlades under tisdagen på en åker strax innan Skara för att titta på den nya skördetröskan X9.

– Det är världens största skördetröska och den sätter helt nya gränser på hur mycket man kan avverka på en timme, säger Jan-Erik Hovlin, försäljningschef på Gunnars maskiner.

Den nya skördetröskan som enligt branschfolk kallas för John Deeres nya flaggskepp är 3,51 meter lång och har ett tröskverkområde på 3,6 kvadratmeter.

Jan-Erik Hovlin, försäljningschef på Gunnars maskiner.
Jan-Erik Hovlin, försäljningschef på Gunnars maskiner. Foto: Thomas Kühnel

Flaggskepp

– Den här riktar sig till de största gårdarna och den stora skillnaden jämfört med andra modeller är dess kapacitet. Den här tar 100 ton i timmen och det är flaggskeppet i vår skördemaskinsserie, säger Emil Stolpe-Nordin.

Gunnars maskiner är en av återförsäljarna i Sverige och Jan-Erik Hovlin tror att den nya tröskan kommer bli en succé för lantbrukarna som är i behov av en större skördetröska.

– Den här är ett projekt som har pågått i flera år och man har lagt mycket tid på att utveckla den. Och med ny teknik har man kommit ner i bränsleförbrukning per tröskan ton kärna. Allt är automatiserat och den är självgående, säger Jan-Erik Hovlin.

Emil Stolpe-Nordin, regionchef på John Deere visar upp den nya tröskan.
Emil Stolpe-Nordin, regionchef på John Deere visar upp den nya tröskan. Foto: Thomas Kühnel

Begränsad upplaga

X9 finns sedan ett tag tillbaka ute för försäljning i USA men i Sverige kommer det dröja tills nästa år innan den kommer vara tillgänglig.

– Det är rätt så få kunder som är i behov av den här storleken men den kommer att vara tillgänglig i en begränsad upplaga nästa år, säger Jan-Erik Hovlin.

Skördetröskan kommer att vara tillgänglig för handeln 2021.
Skördetröskan kommer att vara tillgänglig för handeln 2021. Foto: Thomas Kühnel

Vad gör den här så speciell?

– Dess teknik, man har lagt väldigt mycket tid på den. Den har ett skärbord som är ledat i mitten så den kan följa marken och kompensera för det. Den ställer in sig själv och sköter sig själv, man trycker på en knapp så kör den på automatik.

Enligt Jan-Erik Hovlin är skillnaden mellan de mest använda skördetröskorna som finns idag och den nya stor.

– Om man jämför med en John Deere 560 så är den 70 % i kapacitet av den nya X9, säger Jan-Erik Hovlin.

Priset för skördetröskan är ännu inte satt men Jan-Erik Hovlin tippar på att kostnaden kan landa på uppåt 10 miljoner.

Artikeltaggar

LantbrukNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.