Hoppa till huvudinnehållet

Annorlunda klassfotboll väntar: "Glad över att den blir av"

Publicerad:
Per Åstemo ser fram mot en annorlunda upplaga av klassfotbollen.
Per Åstemo ser fram mot en annorlunda upplaga av klassfotbollen. Foto: Tobias Larsson Franzén

Till helgen spelas den 22:a upplagan av klassfotbollen och det blir en speciell upplaga. Med en rad åtgärder hoppas Skövde AIK kunna arrangera en säker fotbollshelg.

– Jag är bara glad över att det blir av. Ända sedan vi flyttade fram det har vi jobbat med en plan och mantrat har varit att vi inte ställer in utan att vi ställer om.

Några månader försenad, utan publik och Lillegårdens fritidsområde såväl uppdelat i tre sektioner som inhägnat blir klassfotbollen av.

Det glädjer Skövde AIK:s klubbchef Per Åstemo.

– Det är jätteskönt och kul att kunna ge tillbaka lite till barnen. Det blir extra fokus på barnen i år med tanke på att vi inte kan ha någon publik.

– Vi har haft en jättebra dialog både med kommunen, polisen och förbundet så att vi tänker rätt och det går ju i rätt riktning i övriga Sverige också. Allt det här gör vi för att minska smittspridningen och ha ett säkert arrangemang.

Klassfotbollen 2020 spelas utan publik på ett inhägnat Lillegården.
Klassfotbollen 2020 spelas utan publik på ett inhägnat Lillegården. Foto: Tobias Larsson Franzén

"Större krav på oss som arrangör"

I de yngre åldrarna är åtta ledare tillåtet, medan det i de äldre årskurserna får vara fyra ledare. Det blir även längre speldagar för att en årskurs i taget ska kunna spela.

– Det blir en omställning för oss i år. En del är att vi måste ha längre dagar, vi spelar från åtta på morgonen till åtta på kvällen, för att sprida ut det så mycket som möjligt, säger Per Åstemo innan han fortsätter:

– När man är här träffar man inte speciellt många andra än de man möter under matcherna.

Ser du några problem inför helgen?

– Det som varit vår största farhåga är de yngre åldrarna eftersom vi minimerar antalet ledare. De yngre blir utan sina föräldrar under dagen och det ser vi som den största utmaningen med helgen och där har vi en resa att göra i mottagandet och att få dem att känna sig trygga.

I vanliga fall brukar klassfotbollen locka runt 2 500 fotbollslirare. I år väntas runt 2 000. Med publiken på plats brukar klassfotbollen vara en folkfest.

– Det blir inte den här feststämningen i år som det brukar vara. Det brukar nästan vara lite karnevalstämning i vanliga fall.

Åstemo fortsätter:

– Jag är bara glad över att det blir av. Ända sedan vi flyttade fram det har vi jobbat med en plan och mantrat har varit att vi inte ställer in utan att vi ställer om. Vi hoppats på en större folkfest, men jag hoppas att det ska bli en bra dag för barnen.

Det blir en speciell upplaga av klassfotbollen.

– Det blir det. Vi hade vårt 20-årsjubileum som var speciellt, men det här en annan typ av klassfotboll. Det här året ställer större krav på oss som arrangör.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLillegårdens IPPer Åstemo

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.