• idag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  13°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regeringen jäklas med människor

Debatt
PUBLICERAD:
Regeringen lyckas inte med statens kärnuppdrag: Upprätthålla tryggheten. Däremot så hittar de på allt fler sätt att jäklas med människor. Samtidigt som ekonomin går i botten har regeringen föreslagit en klädskatt för svensk modeindustri och nyligen kom förslaget om att beskatta hämtmat och take-away-kaffe. De nya skatterna krånglar till vardagen och försvårar jobbskapande.

Sverige har många problem. En våg av dödsskjutningar och våldsbrott skapar otrygghet i hela landet. Rån och inbrott förstör folks liv. Arbetslösheten rusar och migrationen är ohållbar. Redan före corona-krisen tillhörde Sverige de länder med sämst ekonomisk tillväxt i EU. Inför dessa problem är regeringen närmast handlingsförlamad. Regeringen ägnar sig mest åt att utreda och införa nya skatter.

Till ingen miljönytta har regeringen hittills infört skatt på dammsugare, kylskåp, datorer och annan elektronik. De har infört skatt på plastpåsar, så att de nu kostar 6-7 kronor att köpa i butiken. De har infört en flygskatt, vill införa kilometerskatt och ska införa skatt på kläder och skor. Alla kläder ska beskattas med omkring 40 kronor per kilo och funktionskläder uppemot det dubbla. Familjer som är beroende av bilen har straffats med högre skatt på bensin och diesel och fordonsbeskattningen har skjutit i höjden på husbilar och fordon.

De nya skatterna jäklas med vanliga svenskars vardag. Det blir dyrare att leva och särskilt drabbas arbetande barnfamiljer, som i många fall redan har det tufft ekonomiskt. Nya och högre skatter gör det också svårare att bedriva företag. Klädskatten är ett hårt slag mot svensk modeindustri. Den nya take-away-skatten beräknas kosta cirka 40 000 kronor bara i administration för de skattskyldiga företagen. För ett café, som redan innan skatten hade det tufft, blir det nu ännu svårare att få ihop dagskassan, när alla kunder ska betala 5 kronor i skatt på en mugg kaffe och 7 kronor för en hämtmat.

När det blir dyrare för människor och svårare för företag blir jobben blir färre. Restauranger och caféer anställer ofta personer utan erfarenhet på arbetsmarknaden. Ofta är branschen vägen till jobb för både ungdomar och invandrare. De nya skatterna blir därför ytterligare en uppförsbacke för de personer som redan i dag har svårt att få jobb.

Regeringen försöker påtvinga människor en särskild livsstil. De tycker att alla ska handla second-hand och bo i storstäder. De ogillar bilen och tycker att man ska ha med sig en tom matlåda och mugg om man vill hämta mat från en restaurang. Problemet är att det utanför Stockholms innerstad inte går att leva som regeringen vill. Men regeringens miljöpolitik döms ut som ineffektiv av experter och ofta är de nya skatterna betydelselösa för klimatet.

Det är dags att sätta punkt för den symbolpolitik som gör livet surt för vanligt folk och försämrar ekonomin. Nu borde alla politiker fokusera på att lösa de stora samhällsproblemen kring tryggheten, migrationen och ekonomin. Sverige behöver en regering som tar jobbet på allvar.

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot Skaraborg, Finansutskottet

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.