Uppmanas kartlägga barns skolväg

Nyheter
PUBLICERAD:
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Trafikorganisationen NTF vill se säkrare vägar för barn som går eller cyklar till och från skolan. Därför startas en tävling där barn och föräldrar uppmanas att kartlägga skolvägen för att belysa förutsättningarna på en särskild plats.

För att fler barn ska kunna cykla eller gå till skolan krävs att vägen dit och hem är säker. För att den ska vara det krävs att den är hastighetssäkrad med ett farthinder vid korsningar, skriver NTF i ett pressmeddelande.

Men det är inte alltid det är så och organisationen uppmanar nu barn med föräldrar att kartlägga skolvägen genom tävlingen #minskolväg. Syftet är att öka medvetenheten om riskerna, men även möjligheterna.

– Vi vill med verktyget #minskolväg som bedömer om en korsning är säker eller inte ge föräldrar ett stöd innan de beslutar om det är möjligt att låta barnen gå eller cykla till skolan. Fördelen med att barn och föräldrar genomför kartläggningen tillsammans är att man gemensamt reflekterar över riskerna i trafiken och övar in skolvägen. Att klara av att gå eller cykla på egen hand till skolan kommer inte av sig själv utan förutsätter träning, erfarenhet och säkra skolvägar, säger NTF Skaraborgs verksamhetschef Petra Hansson.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.