• idag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  13°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Härs och tvärs i Mariestads kommun

Läsarnas
PUBLICERAD:
Kvarnstensgruvorna i Lugnås var en av de platser som besöktes.
Foto: Anna-Karin Johansson

Härs & Tvärs i Mariestads kommun, var temat för Skaraborgs körkortsveteraners sensommarmöte som enligt tradition sker den 3 september. Cirka 60 medlemmar hade hörsammat inbjudan, de startade i egna bilar i 6 grupper var 15:e minut.

En känd skaraborgare och medlem av riksdagens trafikutskott, Thomas Morell, var med vid starten. Vid Kvarnstenstorget i Lugnås berättade Elisabeth Göthberg om kvarnstensbrytningen på 1800-talet. Stenarna skeppades långt ut i världen. På kyrktrappan i Lugnås kåserade Karin Jonsson om kyrkan och den magnifika utsikten, vid klart väder kan Läckö slott, 4,5 mil bort, ses! Där serverades också kaffe.

Färden gick vidare mot Stora Ek och gamla 48:an där det var två kontroller, bl.a. skulle man förklara de symboler som finns på nyare bilars instrumentpanel.

Sedan åkte man vidare in mot Mariestad och vätgasstationen – Sveriges 4:e. Där talade Susanné Wallner engagerat om vätgasens möjlighet att vara framtidens drivmedel för bilar. Vidare in mot centrum där det var NTF:s och Petra Hanssons tur. Hon talade om trafiksäkerhet, så som vikten av att använda blinkers i god tid.

Det fanns kluriga tipsfrågor med trafiktema utmed vägen, samt ”krypto-ord” som skulle lösas med hjälp av 15 bokstäver som skulle kastas om. Dessa skulle bilda två ord som hörde samman - ledtråden som gavs var ”Dagsaktuell” – svaret var tredje september.

Slutmålet var vid Mercedesmuseet i Lyrestad, en genuin samling, som visades av ägaren Mats Harrysson.

Deltagarna sammanfattade dagen: Trevligt upplägg – kluriga frågor -trevliga stationer – väl förberett – gör något liknade, en annan gång, på annan plats.

Vinnare i tävlingarna blev: Tipset + symboler: Håkan Svensson, kryptoordet: Leif Nilsson, lotteriet: Clary Johansson. Dessa tre får ett gratis medlemskap i klubben nästa år.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.