• idag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  13°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

LEDARE: SAIK gick mot strömmen

Ledare
PUBLICERAD:
Skövde AIK genomförde Klassfotbollen på Lillegården i helgen.
Foto: Johan Espefält
Skövde AIK arrangerade i helgen Klassfotbollen på Lillegården. Djärvt, idiotiskt, onödigt, kul, välbehövligt i dessa trista tider, är några omdömen som hörts.

Jag kan ha förståelse för samtliga synpunkter. Det beror lite på vem man är och vad man har för erfarenheter av den pågående coronapandemin.

Att döma av de rapporter som framkommit och det upplägg som presenterades verkar det ha gått enligt den uppgjorda planen. Säga vad man vill, men Skövde AIK hade verkligen ansträngt sig för att göra det bästa av situationen. Kanske kan deras upplägg fungera som en mall för andra liknande arrangemang om det inte kommer något surt efter förstås.

Sedan är det naturligtvis väldigt trist att det inte blev den sedvanliga folkfesten, men det har vi vant oss vid när det ena större arrangemanget efter det andra har ställts in.

Snart kommer det besked om Skadevi Handbollscup. Fotbollen fick ju ställas in och nu är risken stor att handbollcupen i början av november går samma väg. I helgen kom det dessutom besked om att enduroklassikerna Novemberkåsan ställs in.

Väntar på besked

Nu inväntar idrotts-Sverige på regeringsbeslutet med nya direktiv som skall gälla från och med den 1 oktober.

Det hela handlar om man kan gå från 50 till 500 personer vid arrangemang rörande idrott och kultur.

Idrotten har större förhoppningar än så, men om jag har förstått det är hela är det en ökning från 50 till 500 det handlar om.

Fjuttigt för arenaidrott på elitnivå, men ändå betydelsefullt för många.

När det häller herrallsvenskan i fotboll och SHL i ishockey skulle ökning till 500 sannolikt ställa till mer problem än att göra nytta, men i andra ligor kommer en publik på 500 att betyda mycket. Som exempel kan nämnas att Skövde AIK i division 1-fotbollen förra året redovisade ett hemmasnitt på 436 åskådare. Elva klubbar av 16 hade ett snitt på under 500 åskådare och det är egentligen bara Landskrona med ett snitt på 1 708 personer som kan tala om ett betydande inkomstbortfall.

Bättre fördelning

Till sist tycker jag att det sticker i ögonen när framgångsrika elitklubbar presenterar stora spelarinköp, samtidigt som det skriks efter stöd på grund av minskade intäkter i pandemins spår.

I juni betalades det ut coronastöd på 500 miljoner kronor till idrottsrörelsen. Klubbarna i herrallsvenskan i fotboll och SHL i ishockey fick 25 procent av det totala stödet, visst det finns naturligtvis de som har det knapert, men klubbar som har massor med miljoner i eget kapital skall enligt min uppfattning inte ha några stödpengar.

När det nu är dags att för en ny utbetalning kan man bara hoppas att de föreningar som bygger sin verksamhet och drivs av ideella krafter får en betydligt större del av kakan. Det är onekligen där idrotten skapas.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.