• onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ännu ett sparkrav med en underlig åtgärd

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Lars-Ola Carlén

Så var vi då där igen med ännu ett sparkrav med en ännu underligare åtgärd från verksamhetschef Warling. Trots att det är lite mer än två år sedan Warling optimerade Arbetsmarknadsenheten (AME) och försörjningsstöd m.fl. i Hjo kommun efter egen modell så är det åter dags att dela upp den som slogs ihop för två år sedan.

Detta genom att ta bort en chef och ersätta med en chef och ta bort en samordnare och ersätta med en chef. Samt att ta bort ytterligare en samordnare utan ersättning och ta bort café och ekonomibiträde på Rödingen och ersätta dessa två tjänster med en handledare.

För att fylla upp behovet av personal kommer den så kallade "extra tjänsten" via Arbetsförmedlingen att sättas in. Den som inte kostar kommunen en krona upp till 20.000 kr brutto. Enligt svensk lag 2018:42 §23, står det gällande extra tjänster; "under förutsättning att arbetsuppgifterna inte utförs inom verksamhet där myndigheten erbjuder varor eller tjänster på en marknad."

AME har också några extra tjänster där minst en av dem ersätter en ordinarie handledare vilket också är i en gråzon. Vid sjukdom och annat bortfall ska en vikarie sättas in, inte utnyttja extratjänster.

Ett par problem med detta då... Rödingens café erbjuder varor på en marknad.

AME själva erbjuder både varor (badhytterna till butiken Made for Hjo) och tjänster (snöskottning, gräsklippning, lövkrattning, m.m. till äldre invånare) på en marknad. Dessa uppgifter går med deltagare men inte med extratjänster.

Slutligen blir det spiken i kistan på eget bevåg för i §20 i 2018:42 andra stycket står att "arbetsgivaren inte senare än 12 månader före den aktuella anställningen har sagt upp en eller flera anställda på grund av arbetsbrist på den driftsenhet där den anställde är tänkt att placeras"

Om man då tar bort en tjänst på Rödingen så går det inte att fylla ut med en extratjänst på 12 månader.

Amos

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.