Bullerdisciplin och ljudföroreningar

Insändare
PUBLICERAD:
Ultralätta flygplan är bara ett exempel på alla bullerkällor som skapats på senare år, menar insändarskribenten.
Foto: Johan Nilsson/TT

Satt på Bottensjön och njöt av höstens första dag när ett ultralätt plan utan ljuddämpare kom knattrande på ett par hundra meters höjd. I bortåt en timme åkte det fram och åter i cirklar och ovaler, störande friden för alla på sjön och i naturen runtomkring.

Detta är bara ett exempel på alla bullerkällor som skapats på senare år. Förr var det lag på “tyst trafik” i tät bebyggelse, och bullrande fordon fick böter. Nu bullrar motorcyklar, bilar, kraftiga högtalare, vattenskotrar och nu även ultralätta flygplan. När man vill sova eller bara koppla av i naturens famn störs friden av en massa tanklösa marodörer som braxar ut sitt oväsen för sitt höga nöjes skull. Ljuddämpare kostar inga förmögenheter, så att förorena vårt gemensamma luftrum borde bestraffas likaväl som annan miljöförstöring.

GöJ

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.