Hoppa till huvudinnehållet

Finurlig lek med bokstäver och ord vid tillställningen i Undrien

Publicerad:
Konstnär Magnus Lönn framför ett av sina verk, en spännande dikt.
Konstnär Magnus Lönn framför ett av sina verk, en spännande dikt. Foto: Roland Svensson

Härlek, ordstäd, elefantasi - vad är det för konstiga ord kanske man tycker. Med sin utställning Undrien vill konstnären Magnus Lönn utmana språket, bokstäverna och sätta fart på fantasin.

Magnus Lönn har alltid varit intresserad av att leka med språket som ett sätt att utmana våra invanda tankebanor. Titeln på utställningen; Undrien, kommer sig helt enkelt av ett hörfel där det egentliga ordet var den italienska platsen Umbrien.

– Jag har alltid varit fascinerad av att leka med och erövra ord, och hur man förhåller sig till språk, säger Magnus Lönn. Vi har 28 välanvända bokstäver i vårt alfabet, men ord som på något vis ger en förskjutning utmanar vår fantasi, säger han.

I Undrien finns många finurliga ord som sätter fantasin i rörelse.
I Undrien finns många finurliga ord som sätter fantasin i rörelse. Foto: Roland Svensson

Ordkonsten har flödat sedan ett 30-tal år tillbaka då Magnus Lönn gav det traditionella måleriet och utställningsverksamheten på gallerier på båten. Senaste decennierna har istället handlat om teater, barnböcker och fantasifulla språklekar eller skapa konst av skrot och skräp. Undrien, som öppnar på lördag och visas på Kulturfabriken till och med 21 november, har hittills visats på över 40 platser i landet.

– Fantasin omfattar ju allt som vi kan komma att veta och Einstein hade inte kommit så långt utan sin fantasi, menar Magnus. Tyvärr har skolan tagit bort mycket av det estetiska och tjatar bara om kunskap, men båda delarna behövs.

Bananskals-gubbe på språng.
Bananskals-gubbe på språng. Foto: Roland Svensson

Utställningen, eller tillställningen som han väljer att kalla den, består till största delen av texter och ord tillverkade av skrot eller det man uppfattar som vanligt skräp. Ett antal torkade bananskal har fått skulpturala former som en punkare eller en tax. I något som liknar ett flera meter långt kuriosakabinett ligger saker Magnus hittat, prydligt lagda i kartonger.

– Man är i Trottoarien, det är skräp som ligger på stranden eller på gatan. Ibland är det saker jag fått som man kan fantisera om vad de är eller har varit.

I Magnus Lönns almanacka blir augusti till argusti. "Kanske efter en påfrestande semester", säger han.
I Magnus Lönns almanacka blir augusti till argusti. "Kanske efter en påfrestande semester", säger han. Foto: Roland Svensson
 Magnus Lönn hittar gott om saker i Trottoarien.
Magnus Lönn hittar gott om saker i Trottoarien. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

KonstKonstnärKulturfabrikenSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.