• idag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Samarbeten för högskolan på många nivåer

Insändare
PUBLICERAD:
Förstaårsstudenter på ingenjörsprogrammen i full färd med att, på ASSAR, ta fram lösningar för en produktionslinje.
Foto: Högskolan i Skövde
Svar till ”F d student Högskolan i Skövde” i SLA 9/9.

Först och främst vill vi beklaga att du har upplevt brister i vår verksamhet. Kanske har vi inte varit tydliga med vad som kan förväntas av oss, och vad som kan förväntas av studenterna. Kanske har vi brustit i kommunikationen mot dig och dina klasskamrater.

Högskolan i Skövde har ett betydelsefullt och viktigt samarbete med många, både små och stora, företag runt om i Skaraborg och i övriga regionen. Givetvis finns ambitionen och förhoppningen att samverkan kan bli större och att samarbete med olika delar av näringslivet kan bli ännu bättre i framtiden.

Det pågår en rad olika samverkansfunktioner mellan akademi och näringsliv, på Högskolan i Skövde. Ett exempel är programråden. Programrådens syfte är att främja utbildningarnas utveckling, utifrån de behov och önskemål som finns hos studenterna. Programråden lyssnar också på företagens önskemål, och utvecklar utbildningarna utifrån de kompetensbehov som finns på arbetsmarknaden.

Ett exempel på när det här har fungerat väl sker redan den här veckan. De nya ingenjörsettorna är bara inne på sin andra studievecka på Högskolan, men har redan hunnit med ett besök med laborationer på ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde. (En mötesplats för bland annat teknik- och tillverkningsföretag, utbildning och forskning). Studenterna fick bland annat jobba med AI (artificiell intelligens) samt försöka hitta nya lösningar för en del i en produktionslinje.

För programstudenterna handlar första året annars till stor del om att förse sig med grundläggande baskunskaper inom sitt valda område. Teoretisk kunskap, exempelvis om olika beräkningar och programmering ligger sedan till grund för att kunna omsättas i praktiskt arbete. Många av Högskolans studenter knyter under sitt tredje och sista år kontakter med företag och organisationer. Att skriva sitt examensarbete i nära samarbete med ett företag är vanligt.

Högskolan i Skövde möjliggör för möten mellan studenter och näringsliv flera gånger under studietiden. Förutom Exjobbs-expo, ett slags match-making-evenemang där företag deltar för att hitta studenter som vill göra sitt examensarbete tillsammans med dem, finns många företag närvarande på arbetsmarknadsdagarna.

Det är betydelsefullt både för studenter och lärare att kunna knyta teori till praktik, och få möjlighet att ta del av den stora kunskapsbank med gedigen erfarenhet, som finns på företag i trakten. Högskolan har dessutom adjungerade lärare från näringslivet.

Vi vill avsluta det här med att säga tack. Din återkoppling kring dina upplevelser och erfarenheter är viktig för oss att få och du är mer än välkommen till oss för att berätta om dina upplevelser så att vi kan utveckla vår verksamhet på ett konkret sätt. Vi gör löpande kursutvärderingar med studenterna men önskar få mer återkoppling om det är möjligt. Vi strävar hela tiden efter att bli bättre och tar därför till oss det du skriver och kommer att se över vad vi kan göra mer.

Anna Runnemalm, prefekt samt biträdande professor, Institutionen för ingenjörsvetenskap, Högskolan i Skövde

Niclas Strand, adjunkt i maskinteknik, programansvarig för Högskoleingenjör – bred ingång samt Maskiningenjör, Institutionen för ingenjörsvetenskap, Högskolan i Skövde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.