Fler kommunala fastigheter med för höga radonvärden

Publicerad:
Höga radonvärden har upptäckts i fler kommunala fastigheter bland annat i läroverket på Wennerbergsgatan där för höga värden uppmätts i källaren och på plan tre. Foto: Anneli Malm

Fler kommunala fastigheter har för höga värden av radon bland annat Heneskolan och läroverket. Nu ska markradonbrunnar anläggas kring ytterligare fyra fastigheter.

Som SLA berättat har det uppmäts för höga radonvärden i stadshuset och där pågår nu arbetet med att anlägga sex markradonbrunnar för att åtgärda problemet.

För höga halter av radon i stadshuset

32 fastigheter

Kommunen har genomfört mätningar i 32 kommunala fastigheter och i elva av dem uppmättes för höga värden.

– Efter att vi har höjt ventilationen i de elva så kvarstår fem där vi inte har fått ned värdena tillräckligt lågt. Det är de fem som vi nu går in och sätter radonbrunnar på, där stadshuset är först ut av de fem, säger Ingemar Linusson, fastighetschef Skövde kommun.

Ytterligare fyra

Det övriga fyra är Heneskolan, läroverket där Vuxenutbilningen är, Billingehov hall A och Rosenhaga, östra souterängplanet, som används som föreningslokal.

På Heneskolan har det uppmätts för höga värden i enstaka rum. Skolan är nu nästa fastighet som kommer få markradonbrunnar.
På Heneskolan har det uppmätts för höga värden i enstaka rum. Skolan är nu nästa fastighet som kommer få markradonbrunnar. Foto: Anneli Malm

På Heneskolan

På Heneskolan har det uppmätts för höga värden i enstaka rum i bottenvåningen.

– Där går vi in och med tre markradonbrunnar för att säkerställa hela bottenvåningen. Sen kommer vi i den uppföljande mätningen i oktober mäta av i samtliga rum för att säkerställa att vi inte har radon någonstans.

Källare och plan tre

På Vuxenutbildningen, läroverket på Wennerbergsgatan, är det för höga värden i källaren och på plan tre.

– I källaren är inte så konstigt för det är markradon. Varför vi har på plan tre har jag inget bra svar på idag. Normalt sett när vi har det högt upp i hus är det från blåbetong i mellanväggar. Men vid en första inspektion har vi inte hittat något sådant utan vi får fortsätta leta efter skadeorsaken.

Även kring Billingehov hall A ska det anläggas markradonbrunnar inom kort.
Även kring Billingehov hall A ska det anläggas markradonbrunnar inom kort. Foto: Anneli Malm

Mitten av oktober

Förhoppningsvis är markradonbrunnarna på plats kring fastigheterna i mitten av oktober. Det kommer att göras nya mätningar under oktober när brunnarna är på plats och i drift.

– Platåbergen i ett Sverigeperspektiv är högrisk radon överallt. Generaliserat i Skövde är det mer eller mindre markradon överallt från Billingens topp ned till järnvägen. Kommer man på andra sidan järnvägen så har vi ett betydligt tjockare lerlager som gömmer berggrunden så på den sidan är det sällan problem, säger Ingemar Linusson och tillägger:

– Det här är inget nytt fenomen utan det har Skövde brottats med i alla tiden men nu har vi väldigt mycket uppmärksamhet på det.

Artikeltaggar

HeneskolanNyheterRosenhagaSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare