Ny restaurangsatsning på Knistad med lantlig stil

Publicerad:
Dan Persson på Knistad herrgård satsar på rustik lantlighet med nya inredning och meny. Foto: Roland Svensson

Knistad Herrgård, med huvudägaren Dan Persson i spetsen, har dragit upp stora planer för utvecklingen av hotellanläggningen. Men i mars slog coronapandemin till med allt vad det innebär för hotell- och restaurangbranschen. Nybyggen lades på is och istället kavlade personalen upp ärmarna för att måla, renovera och möblera. En ny a la carte-meny ska också locka kunder.

Även om läget är annorlunda nu än under våren märks coronatiderna av väldigt väl inom branschen. Det stora kundunderlaget som fanns inom konferenser, bröllop och andra evenemang med många gäster har så gott som försvunnit. En spa-anläggning samt nybyggd restaurangdel, där alla bygglov var i hamn fanns planerad och finansierad efter rekordåret 2019.

– Vi fick precis besked att två jättebokningar med 100 personer i varje grupp ställer in, säger en luttrad Dan Persson till SLA. Mattan drogs bort när allt bokades av under våren, men jag förstår att ingen vill vara den som bokat en stor konferens och sedan blir några sjuka efter det, säger han.

Den Persson menar att många i branschen fick panik under den första tiden när alla kunder försvann. Istället samlades ledningsgruppen för Knistad, där bland andra delägaren Steffo Törnquist ingår, och lade upp sin egen kartbild över läget. Likviditeten inför de olika satsningarna var god, men nu gällde att vara rädd om pengarna och delvis forma om konceptet.

– Vi började renovera själva, beställde pizzor och körde igång. Alla medarbetare har ställt upp och jobbat med att spackla, måla och snickra eller fixat fram kaffet, ekonomichefen målade element och vår kökschef blev byggledare. Men när det skulle rensas i trädgården var det inte så många som var intresserade, ler Dan Persson. På något sätt hjälpte coronan oss att stanna upp i en annars väldigt hektisk bransch, säger han.

 Kökschef Robert Wirdahl frestar med hjortfilé i den ombyggda bardelen.
Kökschef Robert Wirdahl frestar med hjortfilé i den ombyggda bardelen. Foto: Roland Svensson

– Tanken är att skapa den här härliga lite bonniga och lantliga känslan som finns i Skaraborg, det ska kännas avslappnande här. Och på den nya a la carte-menyn finns maträtter med smaker man känner igen fast i lite ny tappning, toast Skagen med taco är en sådan rätt. Menyn utgår från lokala producenter och de flesta av råvarorna kommer från bygden eller från grönsaksodlingen vi börjat anlägga, berättar han.

Gubbröra eller jägarpytt är två stadiga rätter på menyn, och det rustika och lantliga går även igen i färgval och möblering i restaurangdelen. Mycket av möblerna som köpts in på auktioner eller loppmarknader har valts för att passa in i den tillbakalutade stilen. Över restaurangborden har den mer flotta belysningen bytts ut mot grislampor och i Steffos lounge står en uppstoppad räv på pass bredvid en gammal retro-stereo.

Ekonomichef Annika Fridell högg i när möbler och auktionsprylar skulle möbleras om.
Ekonomichef Annika Fridell högg i när möbler och auktionsprylar skulle möbleras om. Foto: Roland Svensson

Till skillnad från många storstäder, där exempelvis stängda nöjesfält och inställda evenemang gjort att turister hållit sig borta från hotellen, har landsortshotellen ibland haft något annat att sälja i rådande tider. För Knistad har golfbanan lockat många och nu hoppas man även att a la carte maten ska locka fler kunder till restaurangen.

– Kundmixen är annorlunda och golfen har blivit jättestor. Förr var andelen kunder 30 procent privat och 70 procent konferensgäster, nu är det mer fifty-fifty, säger Dan. Trenden med att semestra hemmavid och röra sig mer i Sverige har fått en extra knuff och juli månad blev faktiskt vår allra bästa sommarmånad någonsin, konstaterar Dan Persson.

Artikeltaggar

FöretagandeKnistad hotellKrogarNäringslivSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare