• idag
  25 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • måndag
  26 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

LEDARE: Detta håller inte i längden

Ledare
PUBLICERAD:
Bilden är talande. Bilden är från söndagens premiär i Arena Skövde där IFK bjöd på underhållning inför noll åskådare.
Foto: Erica Augustsson
Handbollspremiär med IFK Skövde i Arena Skövde brukar betyda förväntan, stor publik och härlig stämning. Visst, det låg förväntan i luften, men det var surrealistiskt och märkligt när lagen sprang in till match i den tomma arenan.

Visst, det är bara att gilla läget i dessa coronatider och alla inblandade gjorde sitt bästa för att det hela ändå skulle bli så bra som möjligt, men det håller naturligtvis inte i längden att vi skall ha det så här.

Fotbollen har rullat på med de lokala lagen sedan i juni, men det var ändå först nu som ödsligheten kändes så påtaglig när man blickade ut över alla tomma stolar.

Idrotten gör allt de kan för att driva serier och verksamhet vidare, man får innerligt hoppas att vi inom överskådlig tid kan få till en förändring.

500 åskådare skulle kännas som rena publikfesten.

Tyvärr pekar det mesta på att vi kommer ha restriktioner länge än och vi måste helt enkelt hitta bättre vägar än att ha helt tomma arenor under tiden. Sportsligt beundrar jag spelarna, såväl IFK Skövde som Alingsås är ju vana att spela med ett gott publikstöd i ryggen.

Lite ödets ironi är att IFK som under de magra åren ofta fick spela inför en tyst och avvaktande salong nu inte får spela inför sin hemmapublik som de senaste två säsongerna verkligen vaknat till i takt med att resultaten förbättrats. Publikstöd är viktigt, det är väldokumenterat.

IFK bjöd ju dessutom på stor underhållning när Alingsås kördes över (31–20), tänk vilken stämning det hade varit.

Förebereder sig

Jag noterar också att klubbarna jobbar hårt för att efter den 1 oktober kunna ta emot 500 personer i publiken på ett smittsäkert sätt.

IFK Skövde har en klar plan för Arena Skövde, samma gäller för Skövde HF som på sin hemsida redogör hur man tänkt genom bland annat plocka bort varannan stol som gör att de kan ta emot 286 åskådare om det nu blir så att det kommer att klartecken för en ökning från 50 till 500 personer vid offentliga tillställningar.

Med tanke på att klubben i SHE har ett noterat snitt på 573 åskådare (derbyt mot Skara i Arena Skövde inräknat, 1403) för förra säsongen är det ingen dum siffra i coronatider. De flesta av matcherna i den vanliga serielunken lockade runt 300.

Nu gäller det att remissrundan inte sätter käppar i hjulet. Totalt är det 37 instanser som yttrat sig. Det är redan känt att Polismyndigheten säger nej. Kanske kommer det en kompromiss till slut. Den sittande regeringen har inte varit främmande för sådant tidigare i andra frågor. Svar bör hur som helst komma inom kort och det skall börja gälla från 1 oktober.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.