• idag
  25 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • måndag
  26 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ökad jämlikhet i vården i Skaraborg tack vare S

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Erica Augustsson
Nu kan det äntligen tas ett steg mot en mer jämlik vård i Skaraborg, tack vare Socialdemokraterna.

I tisdags, vid regionstyrelsens möte, svängde plötsligt det moderatledda regionstyret och beslutade sig för att bifalla det socialdemokratiska yrkandet att investera i en operationsrobot för urologin på Skaraborgs sjukhus, SkaS.

Frågan man kan ställa sig är varför den styrande högern ens tvekade kring investeringen. Med regionmått mätt är de 24 miljoner kronor roboten kostar inga stora pengar. Särskilt inte ställt i relation till vad den ger tillbaka. I veckan kom dessutom besked om att den socialdemokratiskt ledda regeringen skickar ytterligare 1,2 miljarder kronor till Västra Götaland nästa år – utöver den många hundra miljoner som regionen får för att täcka kostnaderna i samband med pandemin. De pengarna skulle räcka till 50 operationsrobotar.

Det handlar om en robot som underlättar operationer, höjer kompetensen hos sjukhuset och ökar säkerheten och kortar konvalescenstiden för patienterna. Roboten finns på de flesta sjukhus i dag, även i Västra Götalandsregionen, men inte på SkaS.

I dag får inte ens hälften av alla dem som köar till urologen på SkaS sin operation inom de 90 dagar som vårdgarantin säger. Och det går inte att skylla allt på pandemin; i februari var det inte mer än en handfull fler som fick behandling i tid. De patienter som har möjlighet att åka till Uddevalla kan få en operation betydligt snabbare. Där har de en operationsrobot. Där får fler än 7 av 10 sin operation inom vårdgarantin. Trots pandemin.

Men snart ska köerna bli kortare även på SkaS. Det kan ni tacka Socialdemokraterna för!

Susanne Berglund (S)

Vice ordförande SkaS

Alex Bergström (S)

Oppositionsregionråd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.