Hoppa till huvudinnehållet

Kulturvecka för alla skolelever

Publicerad:
Skådespelarna Andreas Ferrada-Noli och Tove Wiréen fick svara på många frågor från publiken efter föreställningen.
Skådespelarna Andreas Ferrada-Noli och Tove Wiréen fick svara på många frågor från publiken efter föreställningen. Foto: Jesper Sydhagen

Denna vecka är tillägnad kulturen. Alla skolelever i kommunen får uppleva scenkonst framförd av Regionteater Väst.

Tidigare har kulturupplevelserna för kommunens skolelever spridits ut på höstterminen. I år är Regionteater Väst i kommunen hela veckan och spelar 4 olika föreställningar, och 29 framföranden planerade. Alla elever i alla årskurser på alla skolor, inklusive Forsviks friskola, får ta del av kultur under veckan.

Många bitar måste falla på plats – scener, ensembler, skolscheman. Det har kommunens kultursamordnare Johanna Marström styrt upp i samarbete med teaterproducenten.

– De har hjälpt oss att skräddarsy den här veckan. De är väldigt lösningsfokuserade, säger hon.

Högstadieeleverna får själva vara deltagare i "hörlursverket" Alla katter, alla tromber, alla skogar, alla bomber. Med hjälp av hörselinstruktioner är de med om de en undersökning som startar i den egna kroppen, vidare till ting i rummet och övergår till relationen med en annan människa.

Föreställningen På väg som spelas för F-klasser och årskurs 1 har fått ställas in på grund av sjukdom, åtminstone de första dagarna.

Den första rebellen

Forsvikseleverna Lova och Märta gick nöjda från teatern.
Forsvikseleverna Lova och Märta gick nöjda från teatern. Foto: Jesper Sydhagen

På tisdagsförmiddagen åkte elever på Forsviks friskola årskurs 3-5 till Moliden för att se föreställningen Han hon hen hin.

Den tar avstamp i skapelseberättelsen och utforskar hur synen på ondska och godhet ändras i takt med samhällsförändringarna. Det var en händelsefull och effektfull timme – publiken identifierade och uppskattade det snabba ACDC-riffet.

Lova och Märta var engagerade under den något läskiga föreställningen.

– Vi blev inte jätterädda, det var väldigt kul. Det var bra skådespelare och bra att man fick ställa frågor, säger åskådarna.

Dans

Elever på Mölltorpskolan fick dansa på egna premisser.
Elever på Mölltorpskolan fick dansa på egna premisser. Foto: Jesper Sydhagen

Samma förmiddag genomfördes en mer interaktiv föreställning på Mölltorpskolan. Sexorna fick dansa efter egna premisser med musik i hörlurarna och dansaren Shannon Taylor som inspiration.

– Det påminner om att man får dansa som man vill, men också får barnen göra det tillsammans och med oss som dansare, säger dansaren Moa Sobelius.

Genom dans blir glappet inte så stort mellan publik och dansare. Den som föredrar att vara i sin egen värld har å andra sidan möjlighet till det.

Under frågestunden framgick det att danssessionen gick hem hos eleverna. Några uttryckte att det var roligt att dansa, och dessutom till bra musik. De var också nyfikna på dansyrket och undrade om dansgänget kommer tillbaka till Mölltorpskolan igen.

Artikeltaggar

Karlsborgs kommunNöje/Kultur

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.