Mer pengar till Göta kanal

Nyheter
PUBLICERAD:
Regeringen satsar ytterligare 80 miljoner kronor till upprustningen av Göta kanal.
Foto: Charlotte Ferneman
Renoveringen av Göta kanal, som skulle ha slutförts under 2020, är inte klar.
Nu planerar regeringen att satsa ytterligare 80 miljoner kronor på upprustningen.

Renoveringsprojektet skulle genomföras under åren 2016-2020, men nu har arbetet dragit ut på tiden. Prislappen var från början 500 miljoner kronor, men inför 2020 stod det klart att det skulle behövas både mer tid och pengar. Kanalbolaget begärde då ytterligare 120 miljoner kronor, samt att renoveringen skulle förlängas med ett år.

Nu har regeringen valt att lägga till 80 miljoner kronor i budgetpropositionen för 2021.

– Vi kommer behöva återkomma inför 2022 med resterande belopp. Men 80 miljoner är väldigt mycket bättre än noll kronor. På grund av corona kändes det osäkert om vi skulle få några pengar alls, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolaget.

Mer än väntat

Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolaget.
Foto: Peter Gustafsson

Anledningen till att renoveringen inte har kunnat hålla sig inom varken budget eller tidsplan är att behovet visade sig vara betydligt större än man först räknat med.

– Den ursprungliga planen var att renoveringsarbetet skulle vara klart till säsong 2020, men när man börjar peta i en 200 år gammal konstruktion dyker det upp nya behov som är svåra att förutse, säger Altsäter.

Arbete återstår både på väst- och östgötasidan.

– Vi har en del jobb kvar längs hela sträckan. Det är mycket jobb med dikningsystem utanför kanalen och vi jobbar med strandkanterna. Samtidigt har vi tagit ett rejält tag om slussarna, säger Altsäter.

Den här renoveringen är den mest omfattande insatsen som har gjorts i kanalen sedan invigningen 1832. Meningen är att kanalen, som är 19 mil lång och utrustad med 58 slussar, nu rustas för de kommande 200 åren.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.