• idag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skillnad mellan övergångsställen och cykelpassager

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Magnus Andersson/TT
Replik till ”Förbannad” om cyklister och trafikregler (SLA 14/9).

Jo, det finns cyklister som kastar sig ut på övergångsställen, kör på trottoarer med mera, tror vi kan vara överens om att det finns korttänkta människor bakom både styren och rattar men jag skulle i egenskap av cyklist (och bilist) ödmjukt vilja påminna om skillnaderna mellan övergångsställen, cykelpassager, cykelöverfarter och kombinationer av dessa.

Väldigt ofta nuförtiden är ju övergångsställen kombinerade med cykelpassager, kommer du i bil och ett sådant korsar din väg så är det alldeles rätt att cyklisten har väjningsplikt. Men… det somliga ibland glömmer bort är att om du som bilist i direkt anslutning till att du svänger, korsar en cykelpassage skall du som bilist lämna företräde åt cyklande på väg ut på cykelpassagen. Detta kan även gälla när du kör ut ur en cirkulationsplats (Hallenbergsrondellen är en typiskt lurig sådan).

Som cyklist har man ju som tur är ett visst mått av självbevarelsedrift inbyggd men när man som jag häromdagen cyklar norrut längs Gustav Adolfsgatan, bromsar och tittar över axeln innan jag korsar Rådmansgatan ändå håller på att få en bil (utan blinkers) i sidan blir man lite less. Särskilt när människan har mage att tuta, vråla och peka finger.

Så, när ni läst: "En cyklande som ändå korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt" i Förbannads insändare och sedan suttit och retat upp er en stund, andas och tänk en extra gång... för allas skull.

Ta det försiktigt därute.

Johan – inte alls förbannad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.