• onsdag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  21 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stadsvandring med Aktiva seniorer

Läsarnas
PUBLICERAD:

Den 10 september hade Aktiva Seniorer Skövde förmånen att följa med Börje Bergsten på en intressant vandring genom Skövde.

Vi startade vid Sandtorget där man i början av 1900-talet hade Nordens största hästmarknad. Börje berättade om olika byggnader som låg runt Sandtorget förr i tiden. En del finns kvar än idag. På platsen där SLA finns låg vårt polishus, och byggnaden mitt emot, i folkmun kallat Pepparkakshuset, användes från början som spruthus för brandkåren. Det blev sedan fiskaffär, turistbyrå och idag saluhall.

Vandringen gick vidare till Helenaskolan, där det i slutet av 1800-talet byggdes ett ridhus på tomten. Det användes först som volontärskola men utnyttjades sedan av regementet K3. 1947 brann ridhuset ner och 1954 byggdes nuvarande Helenaskolan. Vi fick lyssna till många intressanta historier om området runt Mörkebäcken och platsen där Modeparkeringen och Regionens hus nu ligger. Börje berättade även en utlovad mordhistoria om en man som hette Lans som blev dräpt i området.

Mitt emot Helenaskolan ligger en byggnad med en intressant bakgrund. I början av förra seklet drev Theodor Egnell ett framgångsrikt bryggeri där, Bryggeri Nordstjernan. Egnell har betytt mycket för vår stad. Han och hans hustru Gertrud testamenterade en del av sin förmögenhet till ”stadens förskönande”, vilket vi fortfarande i Skövde har stor glädje av.

I närheten ligger också den s.k. Brända tomten där Karlssons Mek. Verkstad och en möbelverkstad låg i början av 1900-talet. Som många byggnader på den tiden brann båda ner, därav namnet Brända tomten.

När man berättar om Skövdes historia får man inte glömma år 1859, då vi fick järnvägen till Skövde. Den har betytt mycket för stadens utveckling.

Vandringen avslutades framför vårt vackra Hotell Billingen som byggdes 1888.

Vi tackade Börje för en mycket intressant promenad.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.