• idag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.9 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tips till studenter och företag

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Joacim F Kaiberger

Tack till Anna Runnemalm och Niclas Strand som besvarat mina insändare (SLA 11/9). Det har tydligen hänt en del sedan jag och mina klasskamrater började studera för några år sedan. Exjobbs-expo minns jag dessvärre inte, det kan ha ”flutit ihop” med annan information. Niclas är en av flera som undervisar, känd av många studenter som engagerad föreläsare i flitig dialog med studenterna, med en smula humor, som många uppskattar. Jag kommer återkomma (även till Emil Larsson) med mer konkreta förslag om förbättringar via privat mejl. Några förslag till studenter och företag:

Till er som studerar: Läs i grupp. Det underlättar inlärning och ni lär känna varandra bättre. Studerar ni på heltid, se till att det blir heltid. Det är alltid skönt att klara en examination på första försöket. Vid grupparbete, där någon medlem eventuellt inte gör ”sitt”; säg till direkt att det inte är okej. Undantag kan göras för sjukdom, men något kan ofta göras hemma också. I en större grupp (fler än 3 medlemmar) ställer det krav på realistisk delegering och planering. Det kan hända att ”snacket går” när en studiekamrat gör misstag eller uppfattas inte göra ”sitt”. Det är då upp till gruppen att lösa problemet. Gör det genom konsekvent dialog med personen och, om det behövs, kursansvarig. Hör jag talas om ett problem i en grupp, kan jag fråga om de behöver hjälp. Det är dock meningslöst att ha synpunkter på enskild medlem i annan grupp. Det skapar enbart negativ energi som göder egon. När examensarbetet närmar sig, se till att börja söka uppdrag i god tid. Det är inte Högskolans uppgift, det är studenternas. Att börja söka under näst sista terminen (före terminen då examensarbete ska utföras) är en god plan. Prata med programansvariga, det kan finnas någon som känner till något på Högskolan, men det är bättre att vända sig direkt till företagen.

Till företagen: Kontakter mellan er och studenterna brukar intensifieras när examensarbete ska genomföras. Kanske finns något projekt ”i pipeline” som kan vara lämpligt? Om endast vaga svar ges i början, se till att återkoppla snarast möjligt om det finns något eller ej. Jag känner till exempel där studenter fått ”jaga” utan att få ett slutgiltigt svar. Det skapar frustration och kan ge företaget/chefen ett dåligt rykte.

Framtiden kan sägas ”stå” på tre ben: Högskolan, näringslivet och studenterna. Tillsammans kan möjligheter hittas och öppnas, investeringar realiseras och hela region Skaraborg/Västra Götaland gå framåt som en starkare tillväxtregion.

F d student på Högskolan i Skövde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.