• idag
  25 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • måndag
  26 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hjo Rotary club lär invandrarkvinnor att cykla

Läsarnas
PUBLICERAD:
Anette Dagman instruerar ett par kvinnor i konsten att cykla.

Vi svenskar lär oss att cykla redan som barn, men så är det inte överallt i världen. Många av de nyanlända flyktingarna och då i synnerhet kvinnorna, har aldrig suttit på en cykel och kan därmed heller inte cykla. Detta har Hjo Rotary Club tagit fasta på och nu inlett en kurs där kvinnorna får lära sig att framföra dessa, för dem nästan exotiska, fordon.

Vi skulle ha startat upp detta tidigare, men så kom pandemin och ställde till det, så att det fick skjutas på framtiden, berättar Gunnel Johansson som är en av initiativtagarna. Nu för några dagar sedan hade man dock premiären. Ett tiotal kvinnor mötte upp vid Hammarnskolan och där instruerades de i konsten att cykla av Rotarymedlemmarna Anette Dagman, Gullevi Johansson, Annica Carlberg och Gunnel Johansson som hade med sina personliga cyklar till kursen.

Det blev en glad tillställning med kvinnor i alla åldrar och många glada skratt hördes under kvällen.

Om någon vecka blir det en ny träff och då kommer man att försöka få dit fler cyklar och man kommer även att lotta ut en begagnad cykel bland deltagarna.

Rotaryklubbens verksamhet har liksom mycket annat påverkats av coronapandemin. Många möten har ersatts av videofilmade möten och studiebesök som har kommit medlemmarna tillhanda som e-post och på Facebook. Nu på senare tid har man dock haft några fysiska möten, coronastyle, på Högaliden, golfklubben och senast ett klubbsamråd på Hotel Bellevue.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.