• onsdag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  21 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Biltransport lossar på huvudled

Insändare
PUBLICERAD:

Västra Skogsrovägen i Södra Ryd är markerad som huvudled och på södra sidan vid ett bilföretag råder stoppförbud. Ändå står återkommande ibland en biltransport parkerad på gatan och lastar eller lossar bilar. När den står där är ena halvan av gatan helt blockerad och övrig trafik tvingas att mötas på en väghalva. Jag har själv upplevt detta i dagsljus, i dimma, i mörker, i snöglopp och både i rusningstrafik och vid andra tider.

Senast i tisdags den 15/9 cirka 18.30 stod en av bilföretagets egna biltransporter i rusningstrafiken och lossade. Bussar och bilar från båda hållen tvingades ut i en och samma väghalva. Diverse "häftiga" bilar eller dito chaufförer gjorde idiotomkörningar och tvingade mötande trafik till panikbromsningar. Tvingade sig även förbi bussar med varningsblinkers påslagen.

Chauffören av transporten fick frågan varför han accepterade att lasta av där. Det första svaret var att han var undantagen från stoppförbudet och det andra svaret blev "fråga min chef". En fordonsförare inklusive en yrkesförare med YKB är själv alltid ansvarig för vad hen gör med sitt fordon.

Varför får detta alls fortgå? Varför kan bilföretaget med så stora asfaltsytor inte lossa inne på sitt område? Har företaget eller dess transportörer fått ett undantag från svensk lagstiftning? Vem har i så fall ufärdat det? Vem har i så fall ansvar för konsekvenserna? Varför ställer inte kommunen krav på företaget? Varför bötfäller inte polisen chaufförerna - eller företaget? Vem tar ansvar när det sker en olycka?

Busschaufför

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.