• onsdag
  21 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.2 mm
 • onsdag
  21 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Covid-19 skapar otrygghet i samhället

Debatt
PUBLICERAD:
När våra beslutsfattare i kommunerna nu förbereder nästa års ekonomiska hjul signalerar man trots läget om taxehöjningar långt utöver inflationen, menar debattskribenterna.
Foto: Jessica Gow/TT
Vi på Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är oroliga för att otrygghet och osäkerhet öppnar upp för oseriösa aktörer som ser sin chans att profitera på människors oro. Vi vill vara en motpart till detta och stöttar och hjälper våra hyresgäster efter bästa förmåga för att bidra med stabilitet och trygghet där det behövs som mest. Om det så är på arbetet, studierna eller hemma skall den upplevelse vi ansvarar för inte leda till ökad oro.

Under den tid vi levt med covid-19 pratas det mycket om att ta ansvar och visa hänsyn till situationens allvar. Detta har vi sett i allt från nystartade hjälporganisationer till företag och kommuner som har slutit upp och förändrat sina sätt att agera gentemot sina medmänniskor. Hyresgästföreningen ställde om sin verksamhet genom projektet Goda grannar för att para ihop de som vill hjälpa med de i riskgrupperna som behöver hjälp.

När våra beslutsfattare i kommunerna nu förbereder nästa års ekonomiska hjul signalerar man trots läget om taxehöjningar långt utöver inflationen. Här borde man stanna upp och ta hänsyn till vilka som drabbas. Det hamnar direkt på affärsinnehavaren, restaurangen, närbutiken och kontorshyresgästen i form av ökande kostnader för värme, el avfall och vatten. Inte heller bostadshyresgästen kommer undan dessa höjningar även om en stor del av höjningen fastnar hos hyresvärden. Detta i en tid med stora permitteringar och en allt tuffare ekonomisk tillvaro. Hyresgäster är också välrepresenterade inom de branscher som har drabbats hårdast av pandemin, branscher så som hotell, restaurang och handel.

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen kan välja att dämpa hyreshöjningen genom att inte låta taxan få fullt genomslag, men då får andra investeringar, löpande underhåll och förbättringar utebli. Vilket i slutändan är något som drabbar hyresgästen. Förbättringar som på sikt skulle ge en bättre boendestandard får stå åt sidan.

I Sverige har vi ett system som innebär att man inte kan justera bostadshyror som man vill. Årligen träffas Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen för att förhandla om hur hyran skall justeras för respektive fastighet. I denna förhandling tar man givetvis hänsyn till kostnadsökningar för hyresvärden men långt ifrån dessa nivåer som nu aviseras av kommuner i vår närhet.

Med detta i åtanke undrar vi båda parter hur till exempel Lidköpings kommun motiverar att höja VA-avgifterna med 10 % samt renhållningstaxan med 11 %. Detsamma gäller kommunalförbundet AÖS (Avfallshantering Östra Skaraborg) som ska höja med 7 %. Kostnadsökningar är det svar vi får när vi frågar. Det kan mycket väl vara så, men i stället för att flytta över allt till kunden borde man ta sitt ansvar och dämpa uppgången med egna medel.

Eller är det bara så att man inte tänker på att just dessa kommunala avgifter drabbar alla invånare oavsett bakgrund, ekonomisk situation och förutsättningar? För oss verkar det lite som att man genomför en skattehöjning fast den flyger lite under radarn.

Alma Ohlin

Ansvarig Näringspolitik, Fastighetsägarna Skaraborg

Adam Rapp

Kretsordförande, Fastighetsägarna Skaraborg

Lennart Derehag

Regionordförande, Hyresgästföreningen Bohus-ÄlvsborgSkaraborg.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.