• idag
  20 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  21 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ibland måste vi göra svåra val

Insändare
PUBLICERAD:
Vi är övertygade om att Sveriges och Skaraborgs landsbygd är viktig och skulle vara mindre välmående och levande om Centerpartiet inte fanns och tog del i den politiska dragkampen, menar företrädare för Centerpartiet.
Foto: Drago Prvulovic / TT
Replik till Fredrik Eriksson (SLA 9/9) och signaturen ”Klubert” (SLA 10/9).

För ett tag sedan skrev vi en debattartikel om Skaraborgs framtid – och den stora potential för utveckling och tillväxt som vi har. Vi är väldigt glada över de många positiva reaktionerna från personer som håller med oss. Tyvärr fick vi också en del kritik från människor som tycker att landsbygden i Sverige glömts bort och denna kritik förtjänar ett svar.

När Centerpartiet bildades för mer än hundra år sedan så var en av våra kärnuppgifter att värna landsbygden och se till att Sverige växte på ett sätt där stad och land kunde gå hand i hand. Dåtidens Centerpartister var rädda för att de stora partierna mest skulle satsa på de stora städerna. Såhär hundra år senare får man nog säga att de hade en poäng. Att vara politiker i Sverige innebär att vara i en ständig dragkamp om var pengar ska satsas och vilka prioriteringar som ska göras. I denna dragkamp så försöker Centerpartiet att alltid se till att landsbygdens förutsättningar och villkor är representerade. Men ibland misslyckas vi och måste göra svåra val.

En kritik vår artikel fick handlade om nedläggningen av mindre skolor på landet – någonting som händer över hela Sverige, oftast i samband med att barnen från en stor årskull blir äldre och antalet elever som bor nära skolan minskar. Centerpartiet tycker att det är viktigt att bevara de lokala skolorna, men det finns tillfällen där det helt enkelt inte finns elever nog för att motivera den stora satsning som en skola innebär. Samtidigt som skolor läggs ner där eleverna är få så byggs det nya skolor där de är fler. I nuläget planeras eller byggs skolor i bland annat Ransberg och Tråvad. I Skövde har det skett en nybyggnad och renovering av delar av Värsås skola och i Hjo bygger man nu om Korsberga skola.

Där Centerpartiet är med och styr fortsätter vi också att göra satsningar på landsbygden. Centerkommuner har gett extra schysta villkor till fiberföreningar för att kunna dra bättre bredband – något som är extra viktigt när Jordbruksverkets bredbandsstöd varit hotade. I förra statsbudgeten säkrade C ytterligare flera hundra miljoner i statligt stöd för bredbandsutbyggnad. I samma budget säkrade man också mer pengar för väg- och järnvägsunderhåll. Vi har också varit med och samverkat med partier i alla Skaraborgs kommuner för att E20:an ska byggas om, vilket är otroligt viktigt för att hela Skaraborg ska utvecklas.

En stor del av politik handlar om att genomföra kompromisser. Centerpartiet har inte egen majoritet, och även om vi hade haft det så skulle vi ibland behöva prioritera om var vi ska satsa och vad vi kan bevara. Ibland handlar det om val mellan stad och land och ibland mellan olika delar av vår landsbygd som har olika behov. Oavsett så är vi övertygade om att Sveriges och Skaraborgs landsbygd är viktig och skulle vara mindre välmående och levande om Centerpartiet inte fanns och tog del i den politiska dragkampen.

Ulrika Heie (C) riksdagsledamot Skaraborg

Ulrica Johansson (C) kommunalråd i Skövde

Catarina Davidsson (C) kommunalråd i Karlsborg

Britt-Marie Sjöberg (C) 1:e vice ordförande i Kommunstyrelsen i Hjo

Anna-Karin Johansson (C) ledamot i Kommunstyrelsen i Tibro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.