• idag
  20 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  21 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  12°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Rekordsatsning på kulturen

Debatt
PUBLICERAD:
Särskilt glädjande är fördubblingen av stödet till kommunala kulturskolan till 200 miljoner kronor, ett stöd som M och KD helt tagit bort i sin budget, menar debattskribenterna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)
Foto: Roland Svensson
”Utan kulturen finns ingen färg på livet” påstås det. Konserter, filmer, utställningar och andra konstyttringar förgyller vår tillvaro, låter oss glömma vardagen en stund och ger oss något att se fram emot.

Kulturen är också en viktig näring för hela Sverige. Den sysselsätter så många fler än de som står i rampljuset. Den insikten blir klar när man hänger kvar efter att exempelvis ha sett en film, produktionen kräver oftast enormt många medarbetare.

Den pågående pandemin har drabbat oss alla men få kanske tänkte på hur det skulle drabba kulturnäringen. Det blev tvärnit och totalstopp då få eller inga evenemang kan genomföras. Ekonomin för kulturarbetare hamnade i fritt fall. Ett allvarligt läge för Sverige.

Det är viktigt att vi har ett fritt, levande och kreativt kulturliv i Sverige, det mår vi alla bra av. Nu satsar vår socialdemokratiskt ledda regering på ett rekordstort stödpaket: hela 3,4 miljarder i höstens ändringsbudget. Det är den historiskt största satsningen på kulturen någonsin och den behövs verkligen. 2020 kommer 1,5 miljard kronor i krisstöd och satsningar att fördelas för att stötta upp kulturen.

2021 planeras det att läggas 1 miljard kronor i ett ”omstartspaket”. När restriktionerna så småningom minskar och försvinner, kommer det ändå ta ett bra tag innan sektorn återhämtat sig så dessa pengar kommer att behövas.

Det kommer ta tid innan människor rör sig i samhället som förut och många kulturverksamheter kräver lång planering. Behovet av extra stöd kommer vara stort även under 2021.

För att komma ur pandemins sviter lägger regeringen även en strid ström av riktade satsningar för att skydda och stärka vårt kulturliv, exempelvis 200 miljoner kronor i läsfrämjande insatser och 25 miljoner kronor till projekt som ”Skapande skola”.

Särskilt glädjande är fördubblingen av stödet till kommunala kulturskolan till 200 miljoner kronor, ett stöd som M och KD helt tagit bort i sin budget. Det finns en tydlig skiljelinje i hur vi ser på kultur för barn.

Kulturskapare i hela landet måste kunna försörja sig och vi ser hur de jobbar hårt och kreativt för sin överlevnad. Höstens ändringsbudget är en viktig pusselbit i att säkerställa att det fortsatt finns en kulturell infrastruktur i Sverige även efter pandemin ebbat ut.

Ledamöter (S, V, MP) i Kultur- och fritidsnämnden Skövde

Genom Malin Wadman (S)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.