Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: När svenska politiker sneglar åt Danmark

Publicerad:
Reporter Linus Hellman
Linus Hellman
linus.hellman@sla.se
Sören Pape Poulsen, dansk före detta justitieminister, träffade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tidigare i september.
Sören Pape Poulsen, dansk före detta justitieminister, träffade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tidigare i september. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Sverige har vi ett system, brukar det heta ifrån svenska politiker. Episoderna är många ifrån tillfällen när statsråd torgför olika svenska lösningar när frågor ska lösas på den internationella scenen. Vi har alltid ett system för allting och det borde andra länder också ta efter. När det kommer till den utbredda gängkriminaliteten som håller Sverige i ett fast grepp är det uppenbart att vi saknar ett fungerande system för att möta den grova brottsligheten. Den senaste tiden har blickarna riktats åt Danmark.

Det är på det rättspolitiska området som regeringen och för den delen även tidigare ministärers misslyckande blir som aldrig tydligast. De senaste sex åren under Stefan Löfvens ledning har varit förlorade år. Våldsutvecklingen har bara eskalerat.

Statens viktigaste uppgift är att skydda människor till liv och egendom. Det är helt fundamentalt och anledningen till att vi har ett våldsmonopol. Det är självklara ting och något som inte borde behöva påpekas. Den inre säkerheten får aldrig försummas men det känns inte som att regeringen prioriterar denna kärnuppgift även om frågor om lag och ordning har fått en mer framskjuten plats i debatten.

Det är bara att se till regeringens prioriteringar i statsbudgeten som presenterades tidigare i veckan. Det är modesta uppräkningar när det kommer till rättspolitiken mot bakgrund av att budgeten innehåller satsningar på över 100 miljarder kronor.

Stefan Löfven och regeringen har onekligen tappat kontrollen över utvecklingen. Kriminaliteten och gängbrottsligheten är högst påtaglig och skjutningar och explosioner har blivit legio.
Stefan Löfven och regeringen har onekligen tappat kontrollen över utvecklingen. Kriminaliteten och gängbrottsligheten är högst påtaglig och skjutningar och explosioner har blivit legio. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tappat kontrollen

Regeringen har onekligen tappat kontrollen över utvecklingen. Kriminaliteten och gängbrottsligheten är högst påtaglig och skjutningar och explosioner har blivit legio. Att situationen är alarmerande är en underdrift men nu handlar det primärt om vilka åtgärder som krävs för att återskapa förtroendet för Sverige som en fungerande rättsstat som klarar av att trycka tillbaka gängkriminaliteten.

Det är bra om vi kan göra upp med inställningen att hårdare straff inte hjälper. Straffsatser är mycket en politisk fråga och dessutom är det oerhört centralt att lagar och straffpåföljder inte strider mot det allmänna rättsmedvetandet.

Strängare straff är välkommet men emellanåt missar politikerna det väsentliga. Gärningsmän måste ju först gripas innan eventuell dom kan verkställas. Fängelserna är också överfulla och behöver byggas ut. Hela rättskedjan måste förstärkas.

Danmarks tidigare justitieminister Sören Pape Poulsen tillsammans med Ebba Busch och Ulf Kristersson utanför riksdagen.
Danmarks tidigare justitieminister Sören Pape Poulsen tillsammans med Ebba Busch och Ulf Kristersson utanför riksdagen. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Fått upp ögonen för Danmark

Det talas i våra nordiska grannländer om det svenska misslyckandet på det kriminalpolitiska området och svenska politiker har nu börjat få upp ögonen för Danmark och landets vägval. I alla fall inser den svenska oppositionen att Sverige har mycket att lära av Danmark när det kommer till hanteringen av den grova brottsligheten.

Våra nordiska grannländer har sina problem men de är inte alls lika omfattande. De har valt en annan väg med repressiva åtgärder när det kommer till frågor om lag och ordning.

Tidigare i september bjöd Moderaternas partiledare Ulf Kristersson in Danmarks tidigare justitieminister Sören Pape Poulsen. Han är idag partiledare för Det Konservative Folkeparti och sitter i det danska parlamentet, Folketinget.

Tuffa tag i Danmark har gjort att gängkriminaliteten har lyckats pressas tillbaka. Danmark började redan 2009 att skärpa sin lagstiftning för att komma åt den grova brottsligheten och har träget arbetat för att stoppa den grova brottsligheten med flera stora och omfattande lagpaket.

Kristian Thulesen Dahl (till höger) tillsammans Sören Pape Poulsen i samband med valrörelsen i Danmark 2015.
Kristian Thulesen Dahl (till höger) tillsammans Sören Pape Poulsen i samband med valrörelsen i Danmark 2015. Foto: Jens Dresling

Besökte Folketinget

Häromveckan besökte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Folketinget och träffade Kristian Thulesen Dahl som är partiledare för Dansk Folkeparti för att diskutera hur Danmark har agerat mot gängkriminaliteten. Åkesson mötte även Inger Stöjberg ifrån tidigare regeringspartiet Venstre. Hon var tidigare bland annat landets integrationsminister.

Socialdemokraterna i Sverige har också på senare åt tittat på sina kollegor i Danmark under ledning av Mette Frederiksen som sedan juni 2019 är socialdemokratisk statsminister. S i Danmark återkom till makten förra året och blev största parti.

Det kommer att ta tid och krävas ett ihärdigt arbete för att komma till rätta med den svenska negativa utvecklingen. Kanske kan vi ändå snart slå in på en ny väg och ändra inriktning för att fortsätta som hittills vore förödande.

Det är bra att oppositionen går före genom att vända blickarna över Öresund. Danmark har visat att det går att göra skillnad om man vill och verkligen ser samhällsproblemen i vitögat.

Artikeltaggar

DanmarkKrönikor