Hoppa till huvudinnehållet

"Vi behövde inte speciellt lång betänketid"

Publicerad:
Reporter Johanna Drath
Johanna Drath
johanna.drath@mariestadstidningen.se
Snart är det dags för generationsskifte på gården Kvarnekulla i Tidavad. Towe Johansson, Daniel Welamsson och dottern Signe ska flytta in medan Marianne och Bernt Johansson byter landet mot Skövde.
Snart är det dags för generationsskifte på gården Kvarnekulla i Tidavad. Towe Johansson, Daniel Welamsson och dottern Signe ska flytta in medan Marianne och Bernt Johansson byter landet mot Skövde. Foto: Charlotte Ferneman

Mitt under pågående budgivning kom ett erbjudande Towe Johansson och Daniel Welamsson inte kunde tacka nej till.

– Mamma och pappa erbjöd oss att köpa Kvarnkullen. Vi behövde inte speciellt lång betänketid, säger Towe Johansson.

Så blev det. Den lilla familjen på tre, Towe 29, Daniel 30 och nio månader gamla Signe, ska byta tvåan i Skövde mot Towes barndomshem i Tidavad.

– Vi var helt inställda på något annat. När vi fick det här erbjudandet behövde jag egentligen bara vänja mig vid att tänka om, att vi skulle bo på ett ställe som jag kände väldigt väl, säger Towe.

Egentligen hade Towes föräldrar, Marianne och Bernt Johansson, tänkt att bo kvar på Kvarnkullen några år till. Fastigheten köpte Bernt 1976 och 1990 flyttade Marianne in. Under de 44 år som gården tillhört Johanssons har det blivit flera renoveringar och byggprojekt.

– Vi har köpt ett hus i Spanien där vi tänker vara under vår och höst. Det är trots allt en del att sköta om här med tomt och hus och vi vill gärna ha det på ett visst sätt för att vi ska trivas, säger Marianne.

När Signe föddes i december förra året började Towe och Daniel på allvar se sig om efter ett hus. Tvåan i Skövde började bli trångbodd och paret ville ut på landet.

– Jag ville närmare Mariestad. Jag har både jobb, fotboll, familj och vänner i Mariestad, så vi tittade på hus mellan Skövde och Mariestad, säger Daniel.

Towe, Daniel och Signe ska forma sitt eget hem på gården där Towe har växt upp.
Towe, Daniel och Signe ska forma sitt eget hem på gården där Towe har växt upp. Foto: Charlotte Ferneman

Budade i Böja

Towe och Daniel började gå på visningar och så småningom var de med och budade på ett hus i Böja.

– Jag minns att ni sa att ni jämförde det ni tittade på med Kvarnkullen, säger Marianne.

– Vi gillar det här stället och vi har alltid varit mycket här så det blev gärna så. Men eftersom mamma och pappa hade pratat om att bo här i tio eller 15 år till, så var vi helt inställda på att hitta något eget, säger Towe.

Men där någonstans, när buden började läggas på ett annat hus, bestämde sig Marianne och Bernt för att släppa Kvarnkullen tidigare.

– Nu blir det ombytta roller. Framöver kan vi komma hit och bo i lillstugan när vi hälsar på, säger Marianne.

I det här köket känner sig Towe hemma.
I det här köket känner sig Towe hemma. Foto: Charlotte Ferneman

Från 1800-talet

Lillstugan, en timrad stuga som flyttades från byn under laga skifte i slutet av 1800-talet, har under det senaste halvåret varit bebodd av Towe, Daniel och Signe.

– Än så länge har vi kvar lägenheten i Skövde, men vi har bott här väldigt mycket. Det har varit extra härligt under coronatiden att ha tillgång till trädgården, säger Towe.

Marianne och Bernt kommer förutom huset i Spanien att flytta till ett radhus i Skövde, men att fastigheten i Tidavad blir kvar i familjen känns bra.

– Det blir lite som att sälja och att ha det kvar. Det känns väldigt bra, säger Bernt.

När Towes storebröder, som båda bor utomlands med sina respektive familjer, kommer hem till Sverige har Kvarnkullen alltid varit den naturliga samlingsplatsen för hela familjen.

– Det är så vi vill att det ska fortsätta att vara, säger Towe.

Men allt kanske inte blir som det har varit.

– Vi vill så klart göra en del ändringar och känna att det är vi som bor här. Men allt är redan väldigt fint och renoverat, så det är inga stora projekt som till exempel att byta kök som måste göras, säger Towe.

– Vi ska tapetsera och måla lite, sedan blir det nog en stor skillnad när vi får in våra egna möbler, säger hon.

Bernt köpte gården 1976, 44 år senare ska barnbarnet Signe flytta in.
Bernt köpte gården 1976, 44 år senare ska barnbarnet Signe flytta in. Foto: Charlotte Ferneman

"Fantasiflagga"

Än så länge har Towe och Daniel inte skaffat sig så många möbler tilltänkta till det nya hemmet.

– Jag tror att vi behöver känna hur det är när allt är tomt. Än så länge är man så präglad av hur mamma och pappa har inrett.

Även om det inte planeras för stora renoveringar så finns det idéer, det har det alltid gjort.

– När jag var liten ville jag ha en rutschkana från mitt fönster ner i ån och jag ville gärna ha en linbana här ute. De planerna har jag lagt lite åt sidan. Nu är jag istället inne på att göra en glasveranda på baksidan, säger Towe.

– Vi har myntat uttrycket "fantasiflagga". Just glasverandan tillhör inte den kategorin, men man måste få drömma lite ibland och alla planer är kanske inte helt realistiska eller i alla fall inte genomförbara precis nu, säger Daniel.

Själv funderar han på att göra en terrass ovanpå ena utbyggnaden.

– Där kan vi ha en uteplats till, säger han.

Fastigheten har flera uteplatser, den senaste är växthuset som sattes upp för några år sedan.

Sedan en tid tillbaka finns Kvarnkullen både på Instagram och på en blogg. Där delar Towe och Daniel med sig av vad som händer i vardagen.
Sedan en tid tillbaka finns Kvarnkullen både på Instagram och på en blogg. Där delar Towe och Daniel med sig av vad som händer i vardagen. Foto: Charlotte Ferneman

Brygghus

På baksidan breder trädgården ut sig ner mot ån Tidan. I ett gammalt brygghus i nedre kanten av trädgården har Bernt och Marianne gjort i ordning en uteplats.

– Här har det blivit några kräftskivor. Det är väldigt härligt här nere vid vattnet även på morgonen, säger Bernt.

Tomten är totalt på 3 000 kvadratmeter, boningshuset på 200 kvadratmeter, därtill finns lillstugan, magasin, ett gammalt hönshus, brygghus och växthus.

Det gamla brygghuset har gjorts om till en mysig sittplats vid ån.
Det gamla brygghuset har gjorts om till en mysig sittplats vid ån. Foto: Charlotte Ferneman

Solceller är en annan investering som finns med på listan.

– Vi hoppas kunna göra lite mer av lillstugan också, så att det blir fler sängplatser. En tanke är att öppna upp i nock och göra sovloft, säger Towe.

Men först ska Towe, Daniel och Signe flytta in och Marianne och Bernt flytta ut. Fram till årsskiftet kommer båda familjerna att fortsätta bo på gården. Hur flytten kommer att gå och vilka planer som blir verklighet kan nyfikna ta del av på Towe och Daniels blogg (kvarnkullen.nu) och instagramkonto (@kvarnkullen). Där skriver paret både om livet som småbarnsföräldrar och om sitt boprojekt i Tidavad.

Från bryggan går det så klart att ta sig ett dopp.
Från bryggan går det så klart att ta sig ett dopp. Foto: Charlotte Ferneman
Boningshuset är på 200 kvadratmeter och trädgården på 3 000 kvadratmeter.
Boningshuset är på 200 kvadratmeter och trädgården på 3 000 kvadratmeter. Foto: Charlotte Ferneman
Utsikt från trädgården.
Utsikt från trädgården. Foto: Charlotte Ferneman
Towe och Daniel ser fram emot att flytta från lägenheten i Skövde till landet och Tidavad.
Towe och Daniel ser fram emot att flytta från lägenheten i Skövde till landet och Tidavad. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

NyheterTidavad

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.