Miljonbelopp till kampen mot barncancer

Mänskligt
PUBLICERAD:
I somras överlämnade Team Rynkeby Skaraborg en cykel till Josef Grunselius, 4, som friskförklarats från cancer. (Arkivbild)
Foto: Roland Svensson
Trots en inställd cykeltur till Paris har Team Rynkeby lyckats samla in 37 miljoner kronor till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden.

480 svenska motionscyklister och 110 funktionärer, varav ett flertal från Skaraborg, skulle ha varit med på välgörenhetscykellaget Team Rynkeby – God Morgons tur till Paris i somras. Men coronapandemin kom emellan.

I stället har de lokala klubbarna fått samla in pengar till kampen mot barncancer på andra sätt. Skaraborgslaget genomförde i somras bland annat en insamlingstur runt om i de närliggande kommunerna. Man anordnade även aktiviteten Skolloppet, där barn springer för att hjälpa andra barn.

Nu har de insamlade medlen överlämnats till Barncancerfonden, som får 32 miljoner kronor, och Barnhjärnfonden som får resterande del av de sammanlagt 37,7 miljonerna. Det är en siffra som är väldigt nära förra årets rekorddonation på 41 miljoner.

– Resultatet är över all förväntan. Deltagarna har arbetat under särskilt svåra villkor i år, med social distansering och ett pressat näringsliv. Därför har vi också varit tvungna att ställa in och lägga om flera av de planlagda insamlingsaktiviteterna. Att vi lyckats samla in så mycket pengar ändå är ett bevis på det stora engagemang som genomsyrar projektet, säger Paul Chronqvist Svensson, Country Manager för Team Rynkeby – God Morgon Sverige, i ett pressmeddelande.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.