• idag
  15 jan
  -9°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  16 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Efter skolan aktiviteter i Södra Ryd ger meningsfull fritid

Fritid och livsstil
PUBLICERAD:
ESA aktiviteten lockade ett 15-tal ungdomar till biblioteket och fotbollsträningen. Som uppvärmning lekte man datten i idrottshallen.
Foto: Roland Svensson
Efter skolan aktiviteter, ESA, har nu startat upp i Södra Ryd. Aktiviteten som vänder sig till skolbarn i årskurs tre till sex syftar till att ge ungdomarna en meningsfull fritid. Bland annat erbjuds läxhjälp, biblioteksbesök och fotboll.

Initiativtagare till projektet, som är helt gratis för deltagarna, är enheten för områdesutveckling i Södra Ryd samt Rydskolan, och tillsammans med studieförbund och flera idrotts- och kulturföreningar vill man erbjuda en meningsfull fritidssysselsättning. Många ungdomar i mellanstadiet har ingen plats på fritids efter skoltid och det är den här gruppen man vänder sig till.

– Det kommer bli olika typer av aktiviteter som erbjuds i biblioteket eller i idrottshallen, säger Sara Andersson, verksamhetsansvarig på biblioteket samt områdesutvecklare. På tisdagar och torsdagar blir det läxläsning under en timma och sedan blir det olika aktiviteter som föreningar kommer att hålla i. Igår var ungdomar från Blå bandet här och hade pyssel.

Emma Bladby, bibliotekarie, och Cecilie Spangenberg, biblioteksassistent håller i en punkt som kallas Schysst på nätet.
Foto: Roland Svensson

Under onsdagar kommer biblioteket hålla i en punkt som kallas Schysst på nätet, där man bland annat samtalar om sociala medier och nätet. Efter ett litet mellanmål är det dags för fotboll i idrottshallen där ledare från IFK, AIK och KIK kommer att lägga upp träningen, om man nu inte hellre vill läsa läxor.

– Efter höstlovet får vi hjälp med läxläsningen av studenter från högskolan och som anlitas via Sisu, som har ett samarbete med högskolan, säger Sara Andersson. Under hösten hoppas vi även kunna erbjuda ett mer riktigt mellanmål med smörgås och frukt.

Fotbollsträningen bygger på ett projekt som finns inom Svenska Fotbollsförbundet där syftet delvis handlar om att slussa in unga till föreningslivet. Killar och tjejer kommer delas upp under träningen där man turas om. En grupp får börja med läxhjälpen medan de andra tränar och sedan byter man grupp.

Sara Andersson, verksamhetsansvarig på biblioteket samt områdesutvecklare i Södra Ryd.
Foto: Roland Svensson
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.