• idag
  16 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Går in i högsäsong för viltolyckor

Trafik
PUBLICERAD:
Olyckor med rådjur är vanligast.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/TT, Fredrik Sandberg/TT
Hösten innebär att risken att krocka med vilt är större. Den vanligaste typen är rådjursolyckor som har ökat i antal de senaste åren.

I Västra Götaland rapporterades 8 140 olyckor med rådjur in till Nationella Viltolycksrådet under 2019, skriver Försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande. I hela Sverige skedde över 47 000 rådjursolyckor.

Antalet olyckor har ökat de senaste åren. På fem år har antalet ökat med nästan en tredjedel. I Västra Götaland är utvecklingen likartad, även om det inte är här som det sker flest rådjursolyckor i landet. Under 2019 inträffade i snitt 10,3 olyckor per 1 000 bilar i länet, enligt försäkringsbolaget, vilket är nivå med riksgenomsnittet. Allra flest olyckor skedde i Kalmar län, 24,2 per 1 000 bilar.

– Viltolyckor är fortsatt ett stort problem i Sverige. Vi har sett en ökning av dessa under flera år och trenden ser tyvärr ut att fortsätta, säger Johan Granholm, motorexpert på If, i pressmeddelandet.

Det är på hösten som risken att krocka med vilt är som störst. Oktober och november är de månader som sticker ut i statistiken.

– I gryning och skymning så löper man störst risk för viltolyckor, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp, säger Johan Granholm.

Krockar man med något av följande djur så är man skyldig att anmäla det till polisen genom att ringa 112: björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.