• idag
  15 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  16 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Polisen om tillslaget: "Människorna har utnyttjats som billig arbetskraft"

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
På en arbetsplats omhändertog polisen 12 av 14 anställda. "Att vi omhändertar såpass många på en arbetsplats är alarmerande" säger Morgan Tärning, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Skaraborg och strategisk polisinsatschef.
Foto: Roland Svensson
Polisen har slagit till mot över hundra arbetsplatser i Skaraborg - på en arbetsplats i Skövde omhändertogs 12 av 14 anställda. "Det är alarmerande, de uppgav att de har 6 900 kronor i månadslön och man kan misstänka att de inte har så bra levnadsförhållanden här, de har helt enkelt utnyttjats som billig arbetskraft" säger polisen Morgan Tärning.

Polisen i Skaraborg har under två dagar tidigare i veckan i samverkan med gränspolisen, Arbetsmiljöverket, Kronofogden och Migrationsverket genomfört en omfattande insats med kontroller av arbetsplatser. Insatsen har i första hand varit inriktad mot arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft.

Anställda omhändertogs

108 kontroller av arbetsplatser har genomförts, polisen har utfört 114 inre utlänningskontroller och 13 personer har omhändertagits för att de misstänks olagligt befinna sig i landet.

Arbetsplatserna har enligt Morgan Tärning, biträdande lokalpolisområdeschef i östra Skaraborg och strategisk polisinsatschef, valts ut efter tips från allmänheten eller tips från de egna leden.

– I vissa fall har kontroller gjorts tidigare av arbetsplatserna och därför har vi kontrollerat dem igen.

Tärning konstaterar att många företag sköter sig men att det på andra förekommer systematiskt fusk.

"Har utnyttjats"

– På en arbetsplats i Skövde omhändertog vi 12 av 14 anställda. fyra av dem sitter nu i förvar, en har fått lämna och resten har fått avvisningsbeslut. De har uppgett för oss att de hade 6 900 kronor i månadslön.

– Vi vet inte var de har bott men man kan givetvis misstänka att de inte har haft så bra levnadsförhållande här, människorna har blivit utnyttjade som billig arbetskraft. Förmodligen har arbetsgivaren utlovat något helt annat innan de kom hit. Det är alarmerande.

Arbetsgivaren är nu anmäld misstänkt för att ha använt illegal arbetskraft.

Kriminella nätverk

Enligt Morgan Tärning kan man se upprepade förseelser hos vissa arbetsgivare.

– Det kan ju även finnas annan brottslighet i botten. Det är ju inte otroligt att man i en sådan här verksamhet där man utnyttjar människor även har kriminella nätverk bakom, där en verksamhet finansierar annan kriminell verksamhet.

Morgan Tärning vill också få allmänheten att tänka till.

– Om en tjänst är för billig, mycket billigare än på andra håll, då är det något som inte står rätt till. Om det kostar nästan inget att klippa sig, köpa pizza eller få bilen tvättad - då är det troligt att det handlar om illegal arbetskraft.

Begärde utmätning

Även andra deltagande myndigheter har genomfört en rad åtgärder. Kronofogden begärde utmätning av en personbil och en lastbil, tog beslut om löneutmätning, drev in en skuld och skrev en rapport om bidragsbrott.

Arbetsmiljöverket har skrivit ett omedelbart förbud om att använda en arbetsmaskin, gjort anmärkningar på elinstallationer och anmärkt på en bil lyft som inte var besiktigad.

Skattemyndigheten har skrivit ut sanktionsavgifter där personal eller kassan inte redovisats på rätt sätt.

"Upprepade förseelser"

Polisen menar att återkommande kontroller är nödvändiga för att de företag som följer regelverken ska få en chans att bli konkurrenskraftiga.

–Vi ser små, hederliga företag som kämpar och sliter för att verksamheten ska gå ihop. Samtidigt som vi hittar upprepade förseelser i vissa företag. Därför kommer vårt arbete med arbetsplatsinspektioner att fortsätta, säger Morgan Tärning.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.