Norrmalmsskolan inspelningsplats för kortfilm

Publicerad:
Filminspelning pågick på Norrmalmsskolan under söndagen. Foto: Tobias Larsson Franzén

Norrmalmsskolan i Skövde var platsen för en filminspelning under söndagen. Både bakom och framför kameran fanns unga filmskapare som deltar i projektet Filmplats.

– Kamera redo, ljud redo, skådespelare redo. Tagning, ropades det ut i den långa korridoren på Norrmalmsskolan.

Det gällde då att alla visste vad de skulle göra. Såväl skådespelare som kamera- och ljudtekniker. Scenen gick ut på att lärarvikarien Villiam, som spelades av skådespelaren Marcus Standoft, skulle bli stoppad i korridoren av ett flertal elever. De ville ta en selfie med honom eftersom Villiams kollega hade startat rykten om att han var både sångare, motocrossåkare och ägare av Liseberg. Rykten som så klart inte var sanna, men som sattes i rullning för att göra honom populär bland eleverna, vilka tidigare hade varit elaka mot honom. Scenen slutar med att han blir jagad av eleverna ur bild.

Diskussioner innan tagning med handledaren Hugo Andersson till höger.
Diskussioner innan tagning med handledaren Hugo Andersson till höger. Foto: Tobias Larsson Franzén

Statister i form av ett 10-tal elever från Norrmalmsskolan hade kallats in för att hjälpa till med scenen. Det var den tredje som spelades in under dagen och man filmade från olika vinklar och kamerapositioner, vilket resulterade i många omtagningar. Materialet ska klippas ihop och bli det femte avsnittet i en och samma webbserie som görs i höst.

De sex andra avsnitten spelas in på de andra orterna i Västra Götaland där projektet Filmplats anordnas. Man riktar sig till unga filmintresserade mellan 13 och 25 år som ges möjlighet att vara kreativa med rörlig bild som verktyg. Filmplats är ett Arvsfondenprojekt som drivs av Kulturungdom.

Deltagarna får, med hjälp av handledare, vara med från idé till färdig film.

– Vi startade för tre veckor sedan med att skriva bildmanus och efter det här ska vi klippa, sa Elsa Fredriksson, som hade roller både bakom och framför kameran.

Inspelningen i full gång.
Inspelningen i full gång. Foto: Tobias Larsson Franzén

Tanken var att man skulle anordna en gemensam filmfestival för samtliga inblandade från alla orter i höst. Men eftersom det inte är möjligt så kommer man att visa filmerna på respektive ort. Nästa år har man dock siktet inställt mot utlandet.

– Då är det tänk att vi ska visa filmerna på en festival i Spanien om mänskliga rättigheter, eftersom vi kopplar an till det temat genom filmerna, sa projektledaren för Filmplats Kine Boman.

Artikeltaggar

FilmFilmplatsNorrmalmskolanSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare