Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt stigande priser för hus och bostadsrätter i Skövde

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
Efterfrågan på villor är hög och med stigande priser konstaterar Rikard Nero på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå.
Efterfrågan på villor är hög och med stigande priser konstaterar Rikard Nero på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå. Foto: Roland Svensson

Trots coronakrisen fortsätter priserna på villor och bostadsrätter uppåt i Västra Götaland. I Skövde har huspriserna stigit med 9,5 procent sett över ett år. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrätterna har ökat i pris med drygt fem procent under samma period.

Bostadsmarknaden går starkt mitt under coronapandemin när många vill köpa hus, bostadsrätter och fritidshus. Under de senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västra Götaland stigit med fem procent medan villapriserna stigit med fyra procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Skövde har priserna på bostadsrätter stigit med 6,4 procent bara under de senaste tre månaderna. Fastighetspriset har också nått nya rekordnivåer med en ökning på 9,5 procent, räknat sedan ett år tillbaka.

Hög efterfrågan på villor

– Efterfrågan på villor är väldigt hög och det kan bland annat ha samband med coronan, intresset har ökat för ett eget hus med större ytor och egen trädgård. Fler arbetar hemifrån och det kan också påverka, säger mäklaren Rikard Nero på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skövde.

– Priserna har gått upp mycket och nu känns många hus dyrare, det hänger också samman med ett lågt utbud och många villor säljs relativt fort. Det var inget vi trodde när coronapandemin bröt ut, menar Rikard Nero. Vi ser även att många köpare direkt växlar upp från hyresrätter till att köpa ett hus, säger han. Nu kanske priserna har satt sig lite men efterfrågan är fortsatt väldigt hög.

Villapriserna har ökat med nära tio procent sedan ett år tillbaka.
Villapriserna har ökat med nära tio procent sedan ett år tillbaka. Foto: Roland Svensson

Köpsuget efter villor och bostadsrätter hänger också ihop med köparnas förväntningar på ett fortsatt lågt ränteläge framåt i tiden. En baksida av prisuppgången är att yngre kanske får än svårare att ta sig in på bostadsmarknaden.

Stigande priser i regionen

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västra Götaland stigit med 4 procent medan villapriserna stigit med 8 procent. Fritidshuspriserna har stigit med 13 procent det senaste året, att jämföra med 11 procents ökning i landet.

– De stigande priserna gör det fortsatt svårt för unga att köpa sin första lägenhet och för barnfamiljer att flytta till något större. Om fler ska kunna byta bostad efter behov behöver regeringen få till långsiktiga politiska lösningar. Bostadsminister Per Bolund (MP) bör fokusera på omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp, säger Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sverige i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

BostadsmarknadFastighetsaffärerKonsumentSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.