Hoppa till huvudinnehållet

Fler vill gå och cykla - färre resa kollektivt

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
64 procent av de tillfrågade vill cykla mer.
64 procent av de tillfrågade vill cykla mer. Foto: Pressbild/Thomas Harrysson

Västtrafik har frågat allmänheten om sitt resande i dag och framöver. Många är fortsatt positiva till att gå och cykla.

4 000 personer har tillfrågats och en mindre andel tror att de kommer att resa kollektivt de kommande åren, jämfört med 2019 års undersökning. 41 procent jämfört med 63 procent. 43 procent av respondenterna tycker att det är modernt att resa med kollektivtrafiken, 2019 var motsvarande siffra 59 procent.

Attityderna kring gång och cykel är positiva. 64 procent vill cykla mer och 62 procent vill gå mer. Samtidigt är det fler som tror på ett ökat resande med egen bil, 26 procent i år jämfört med 12 procent 2019.

– Årets undersökning är präglad av coronakrisen. Det känns väldigt positivt att gång och cykel ökar kraftigt, både för klimatet och för människors hälsa. Samtidigt är det inte så oväntat att bilen som färdmedel har flyttat fram positionerna jämfört med tidigare års undersökningar, men det är en utveckling som måste vända tillbaka så fort restriktionerna släpper, allt annat vore förödande för klimatet och för folkhälsan, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

Artikeltaggar

CyklarKollektivtrafikSkövdeTrafikVästra Götalands länVästtrafik

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.