• idag
  16 jan
  -3°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm

Start för populärvetenskapligt café på distans

Teknik och vetenskap
PUBLICERAD:

Bostadsforskaren Martin Grander föreläser på distans från Malmö universitet.
Foto: Håkan Röjder
”Vem får bo var?” är rubriken för högskolans första digitala populärvetenskapliga café som hålls den 21 oktober. Bostads- och urbanforskaren Martin Grander vid Malmö universitet, är först ut i den coronasäkra satsningen på digitala föreläsningar.

Coronan har som bekant satt käppar i hjulen för många aktiviteter, bland annat de populärvetenskapliga föreläsningarna på högskolan, och som ofta lockat stor publik. Men nu görs en nystart i digital form med en föreläsning om hur vi bor, varför vi bor som vi gör och hur det påverkar oss.

Martin Grander är bostads- och urbanforskare vid Malmö universitet. Han tycker att det är dags att klargöra den sociala bostadspolitiken i Sverige. Föreläsningen, som han kallar ”Vem får bo var?”, ger han från sitt arbetsrum på Malmö universitet.

– Min forskning knyter främst an till frågor om stadens utveckling och om hur staden hänger – eller inte hänger – ihop, det vill säga den urbana integrationen. Framförallt är jag intresserad av boendet och bostadens betydelse för levnadsvillkor, integration och segregation, säger han i ett pressmeddelande.

– Vad är det som gör att det trots målet goda bostäder åt alla finns en bostadsojämlikhet i dagens Sverige? Vilken roll spelar allmännyttan i dagens bostadsförsörjning? Och vilket handlingsutrymme har allmännyttan för att motverka bostadsojämlikhet?

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.