Krögaren: "Corona är värsta smällen i mitt liv"

Publicerad:
Michael Kasari, ägare till Husaren Pub, beskriver 2020 som det värsta året i hans företagarliv. Puben har mer än halverat sin omsättning och tvingats säga upp fyra personer ur personalen plus extrapersonal och vakter. Foto: Per Engelbrektsson

Coronapandemin pressar landets krogägare ekonomiskt och oron inför nya smittutbrott i höst och vinter är stor.

– Klart att vi är oroliga. Vi har tappat 60 procent av vår omsättning och tål inte mycket mer, säger Michael Kasari som driver Husaren Pub i Skövde.

SLA träffar honom i pubens nya spelrum ("Game room"), en nyrenoverad del av Husaren som i veckan öppnat för biljard, brädspel, flipper och social samvaro.

Den tidigare slitna lokalen har fått nytt golv och en ordentlig uppfräschning. Två biljardbord med nya dukar tronar mitt i lokalen och Michael Kasari har gjort det mesta av renoveringsarbetet på egen hand.

15-timmarsdagar

– Vi har inte råd att ta in hantverkare utan jag har lagt 15 timmar per dag under de senaste veckorna för att göra klart, berättar han och tillägger:

– Senaste halvåret har jag och Lotta (sambon Larsson som är med och driver Husaren) jobbat i stort sett varje dag.

29 mars 2020 är datumet som förändrade allt för dom och de flesta företagare i krog- och restaurangbranschen. Då förbjöds sammankomster med fler än 50 personer och för Husaren har förbudet slagit stenhårt.

– Vi är ett ställe för fest på fredags- och lördagskvällar och intäkterna de dagarna betyder allt. Nu får vi inte arrangera livemusik och folk får inte stå i baren vilket har påverkat oss enormt.

Ställde in alla spelningar

Alla planer på livespelningar inomhus och utomhus på innergården fick ställas in och när gästantalet sjönk kraftigt tvingades Husaren till nedskärningar i personalstyrkan.

– Vi har sagt upp fyra anställda och dragit ned på extrapersonal och vakter. Totalt motsvarar det nog sex tjänster.

Att försöka locka fler matgäster har varit ett sätt att kompensera, men det räcker inte långt. Michael Kasari bedömer att intäkterna mer än halverats under 2020.

– Året hade börjat bra, men sedan mars månad har vi förlorat 60 procent av vår omsättning och behöver hjälp. Under tre månader stöttade staten med halva hyran, men det är slut och jag får inga lättnader från min hyresvärd och kan inte permittera.

– Jag har drivit företag och betalat skatt i 30 år, men nu behöver jag hjälp för att klara företaget. Corona är värsta smällen i mitt liv som företagare. Staten måste göra mer för att det inte ska bli massor av konkurser i Sverige framöver.

Vill se lättnader

Kasari anser att kommunen borde komma med lättnade i avgifter för alkoholtillstånd och miljötillsyn. Han är kritisk till begränsningarna av avstånd mellan borden, men accepterar och följer dom.

Han har drivit företag i Skövde de senaste 20 åren och har startat både American Pizza och Mike's. Rörelser han sålt sedan tidigare, men 2019 gjorde Michael och Lotta sin största satsning när de drog i gång satsningen på en pub med anrika namnet Husaren.

– Vi har satsat vårt livsverk i Husaren och nu kämpar vi för att rädda allt. Men jag är trött och skulle helst vilja sälja, erkänner Michael.

  • Foto: Per Engelbrektsson
  • b.
    b.

Sällskapsrum på krogen

Satsningen på ett spelrum är ett försök att nå nya ooh gamla gäster som lockas av biljard, sällskapspel eller flipper. Platschefen och bartendern Maikel Irlanzmaz beskriver miljön som ett sällskapsrum där alla kan hänga, spela och umgås.

– Man ska känna sig hemma och kunna komma hit och hänga oavsett om man vill dricka alkohol eller inte. Vi kommer hyra ut till sällskap som vill ha rummet för sig själva, men på grund av corona får vi ta in max 50 personer, säger Irlanmaz.

På sikt finns även planer på att nyöppna den tidigare Rockbaren i källaren på innergården.

Artikeltaggar

CoronavirusetHusaren PubNöje/KulturSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare