• onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regeringens modeskatt är naken

Ledare
PUBLICERAD:
När allt från Svensk Handel till nätverket Ideell second hand riktar kraftig kritik mot skatteförslaget är det uppenbart att det bör kastas. Illustrationsbild.
Foto: Jessica Gow/TT/Arkiv
I våras kom utredningen med det nästan fyndiga namnet – Skatt på modet – men mindre fyndiga förslaget om skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor.

Efter att remissrundan nu är avslutad kan det konstateras att förslaget sågas, och inte bara av näringslivet. Men trots det tog sig regeringen friheten att redan innan remissrundan var slut skriva in skatten i budgetpropositionen, med avsikten att den ska börja gälla 2022.

Problemet är inte att regeringen och stödpartierna Centern och Liberalerna vill motverka skadliga kemikalier i kläder, vilket finns med i januariöverenskommelsen. Men utredningens förslag på skatt kommer att slå mot betydligt mer än kemikalierna.

Tanken är att en skatt på 40 kronor per kilo kläder eller skor ska tas ut. Den vars kläder innehåller mindre eller helt saknar skadliga kemikalier kan få göra avdrag på upp till 95 procent av skatten, men inte mer än så. För företag som helt följer regeringens riktning blir det alltså ändå en straffskatt på två kronor per kilo kläder, plus en hel del extra administrationskostnader för att uppvisa att de har rätt till avdraget.

Skatteförslaget bryter därmed mot en av de grundläggande principerna för styrmedel – det måste finnas alternativ för att göra rätt och undkomma skatten. Helst ska det också finnas ett behov av den. Utredningen missar dock båda dessa kriterier. En kraftigt övervägande andel av alla kläder och skor i Sverige är redan i dag fria från kemikalierna. Men trots det finns ingen möjlighet för företag att undkomma en straffbeskattning, med enda tröst att ett fåtal andra får betala ännu mer.

Utredningen hävdar att det är rimligt att inte helt kunna undkomma skatten eftersom alla kläder fortfarande kommer att innehålla rester av de skadliga kemikalierna från tillverkningskedjan. Men detta är något som de svenska företagen inte direkt kan påverka, och även om de skulle göra det undkommer de inte skatten. Dessutom menar arbetsgivarorganisationen Svensk Handel i sitt remissvar att företagen kommer att ha mindre resurser över till hållbarhetsarbete i andra länder, eftersom en stor del av den budgeten måste läggas på att administrera skatteavdragen.

De märkliga incitamenten i skatteförslaget stannar dessvärre inte där. Det vore till exempel ett oskyldigt antagande att skatten ska gynna återanvändning av kläder och textilier, för att begränsa nyproduktionen. Men icke. Utredningen bedömer att så kallad re-design, det vill säga avlagda textilier som ändras om och säljs på nytt, också ska omfattas av skatten.

När allt från Svensk Handel till nätverket Ideell second hand riktar kraftig kritik mot skatteförslaget är det uppenbart att det bör kastas. Till och med Skatteverket avstyrker i sitt remissvar möjligheten att på det här sättet håva in mer pengar till statskassan.

Det visar sig att utredningsnamnet var det enda riktigt träffsäkra med förslaget. Detta är inte en skatt på kemikalier, utan en skatt på mode.

Agnes Karnatz/SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.