LEDAREN: Länge leve alla eldsjälar

Ledare
PUBLICERAD:
Kurt "Kurtis" Larsson i sitt andra hem, bland Tibro IK:s material i ishallen.
Foto: Jan Larsson
I förra veckan utsågs Kurt "Kurtis" Larsson till "Årets Tibrobo". Alldeles utmärkt och mycket glädjande att en av idrottens alla eldsjälar uppmärksammas på det här sättet.

Kurtis, det räcker att kalla honom så, har varit verksam i Tibro IK sedan 1973, okej han gjorde en säsong i Skövde IK på 80-talet, men det är preskriberat enligt honom själv. Nej, det är Tibro IK som har gällt och det i såväl med som motgång. Klubben varit ju riktigt het på 70-talet när ishallen byggdes och självaste Leif Boork tränade laget. Sedan har det varit en mer undanskymd tillvaro och lägre divisioner, men "Kurtis" har funnits där hela tiden som materialförvaltare.

Med ålderns rätt tar han det lite lugnare, men han finns där i klubben, säljer bingolotter med mera. Nog så viktigt.

Stora värden

I dag är det mycket fokus på eldsjälen inom idrotten och föreningslivet i stort. Vad allt detta ideella arbete är värt för samhällsekonomin finns väl dokumenterat.

Enligt Riksidrottsförbundet (RF) har idrottsrörelsen 3,2 miljoner medlemmar som är fördelat på 20 000 ideella föreningar och 650 000 ledare och det finns bedömningar att det läggs ner 38 miljoner arbetstimmar per år som värderas till nästan sju miljarder kronor.

Svindlande summor och under den pågående pandemin prövas idrotten hårt och blir ännu mer beroende av alla dessa ideella ledare som gör ett ovärderligt arbete i det tysta.

Frågan är om idrotten även i framtiden kommer att vila på ideell grund? Hur är det med eldsjälen? Kommer de att försvinna, eller sker det en påfyllning?

Viktiga frågor

Detta är knäckfrågor för idrottsrörelsen att fundera över. I dag trycker jag mig se en allt större föräldrainblandning i föreningar.

Jag är fullt medveten om att idrotten inte skulle klara sig utan engagerade föräldrar, men det är en fara med personer som egentligen bara är med så långa de egna barnen finns i verksamheten och som sedan lämnar direkt, särskilt om de sitter på tunga nyckelroller i den enskilda föreningen.

Här måste det råda en sund balans, lättare sagt än gjort i en tid då det ofta är var svårt att rekrytera ledare överhuvudtaget. Man får helt enkelt vara glad över att det finns några som vill ställa upp.

Det finns inga snabba och bra lösningar på det utan man måste helt enkelt fortsätta att tro på att det finns ledare som även i fortsättningen är beredda att jobba bara för att de tycker det är roligt och värdefullt att arbeta prestigelöst i klubben och dess verksamhet.

Jag vill tro att idrottsrörelsen är så stor och stark att det kommer att fungera.

Med detta sagt tror jag på en framtid för eldsjälen och en bättre förebild än Kurt "Kurtis" Larsson har jag svårt att tänka mig. Utan sådana som "Kurtis" stannar idrotten. Det är sanningen.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.