Hoppa till huvudinnehållet

Dansprojekt på Nyeport för att stärka tonårstjejers välmående

Publicerad:
Instruktören Anna Svensson kommer att leda danspassen som hålls på måndagseftermiddagar.
Instruktören Anna Svensson kommer att leda danspassen som hålls på måndagseftermiddagar. Foto: Tobias Larsson Franzén

En ny aktivitet för att stärka unga tjejers psykiska mående startar upp på fritidsgården Nyeport i Skövde inom kort. Det handlar om projektet "Dans för hälsa".

– Det ska vara en frizon, utan prestationskrav, säger föreståndaren Lena Karlsson.

Pressen på ungdomar att alltid behöva prestera och göra bra i från sig kan påverka det psykiska måendet i en negativ riktning. Skola, sport och sociala medier är saker som kan vara bidragande orsaker och en grupp som är extra drabbad är tonårstjejer.

I ett nytt projekt som nu startas upp på fritidsgården Nyeport vill man stärka unga tjejers psykiska hälsa genom dans.

"Vara en motvikt"

– Dans för hälsa ska vara en motvikt till det prestationssamhälle vi lever i. Där man ska kunna dyka upp osminkad, slappna av och bara vara med på en kul aktivitet i en trygg miljö. Inga förkunskaper krävs och det är kostnadsfritt, säger Lena Karlsson, föreståndare på Nyeport.

Instruktören Anna Svensson är den som kommer att hålla i danspassen.

– Det är kravlöst, vi kommer inte att öva in en dans som sedan kommer att visas upp. Det gör inget att man dansar fel, det handlar bara om att ha kul, säger hon.

Projektet är till för att stärka unga tjejers psykiska hälsa och är baserat på studier.
Projektet är till för att stärka unga tjejers psykiska hälsa och är baserat på studier. Foto: Tobias Larsson Franzén

Passen kommer att hållas på måndagseftermiddagar då fritidsgården har stängt, så deltagarna behöver inte vara oroliga över att ha eventuella åskådare. Det första tillfället är nu på måndag, den 26 oktober. Vid många intresserade kan deltagarna delas upp i grupper. Upptagningsområdet är inte enbart Skövde, utan deltagare från andra kommuner är också välkomna.

Baserat på studier

"Dans för hälsa" är ett koncept med flera år på nacken och som är baserat på forskning från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Örebro universitet och Region Örebro. Studier som har gjorts har visat att aktiviteten ger positiva effekter i vardagslivet för de som deltar, där symptom som huvudvärk, magont, stress och oro minskar.

– Det här är främst för tjejer som ligger lite i riskzonen att hamna hos Bup (Barn- och ungdomspsykiatrin), och behöver fångas upp innan de hamnar där. De kanske inte vet varför de mår dåligt eller är nedstämda. Tanken är att samarbeta med elevhälsa och ungdomsmottagningar, säger Anna.

Projektet anordnas i flera kommuner runt om i Sverige, men har inte hållits i Skövde tidigare.

– Vi har redan flera föranmälda. Det är jättekul att vi kan hålla i ett sådant känt och inarbetat projekt här, säger Lena.

Artikeltaggar

DansMotion och hälsaNyeportPsykisk ohälsaSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.