Hoppa till huvudinnehållet

Lagom till advent kommer första laddstolpen upp på Allétorgets parkering

Publicerad:
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Ferm (S) och Tibro Energi ABs vd Jonas Angshed vid den parkeringsruta på Allétorget där laddstolpen kommer att sättas upp.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Ferm (S) och Tibro Energi ABs vd Jonas Angshed vid den parkeringsruta på Allétorget där laddstolpen kommer att sättas upp. Foto: Anita Enocksson

Styrelsen för Tibro Energi AB och samhällsbyggnadsnämnden har gemensamt beslutat att dela lika på investeringen 65 000 kronor för en laddstolpe för elbilar på Allétorget.

– Vi har beslutat att installera en publik laddstolpe som vi räknar med kan vara på plats om fem till sex veckor, uppger Jonas Angshed, vd för Tibro Energi AB.

Installationen ska enligt planeringen inledas om några veckor och tanken är att laddstolpen ska kunna vara i drift lagom till advent.

Fler laddstolpar

Laddstolpen på Allétorget kommer att följas av flera fortsätter Angshed.

– De laddstolpar vi planerar att installera är semisnabba och det tar cirka 2-3 timmar att ladda en elbil från tomt till fullt batteri.

Tibro Energi har ansökt om bidrag från Klimatklivet och Naturvårdsverket för en installation av ytterligare två laddstolpar inom Tibro tätort och man förväntar sig svar på denna ansökan under mars 2021.

Lite dyrare

Dessa betingar dock ett lite högre pris, en investering på runt 85 000 kronor per laddstolpe. Angshed om hur man som användare betalar för en laddning.

– Det betalsystem som vi kommer att användas heter Incharge och det är Vattenfalls eget betalsystem till en kostnad för kunden på tre kronor per kilowattimma. Så en laddning på två timmar går på 60-70 kronor.

Samarbete över gränser. Bengt Ferm (S) till höger i bild är ordförande i både samhällsbyggnadsnämnden och Tibro Energi AB.
Samarbete över gränser. Bengt Ferm (S) till höger i bild är ordförande i både samhällsbyggnadsnämnden och Tibro Energi AB. Foto: Anita Enocksson

Angshed som själv kör hybridbil tar som exempel att han brukar klara att köra 4,5 mil på en laddning, vilket betyder att han i princip tar sig ända hem till Tidaholm.

– Skulle laddningen inte räcka har jag ju möjlighet att köra på vanligt sätt också.

Nöjd ordförande

Bengt Ferm, som förutom att han är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden också är styrelseordförande i Tibro Energi AB, är mycket nöjd med upplägget för den första laddstolpen med placering på Allétorget.

– Det kommer fler laddstolpar till Tibro framöver och vi byter bland annat ut den befintliga laddstolpen vid Inredias parkering till en kraftfullare version.

Tilläggas kan att med InCharges app hittar man närmsta laddstation och tydliga priser för vad det kostar.

Artikeltaggar

Bengt Ferm BilNaturvårdsverketNyheterTibroTibro Energi ABTibro kommunVattenfall

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.