• idag
  2 dec
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  4 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  5 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  6 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

S fuskar med assistanspolitiken

Ledare
PUBLICERAD:
Fusket med assistansersättningen handlar om brottsupplägg där kriminella nätverk på olika sätt lyckas lura det svenska systemet. Illustrationsbild.
Samtidigt som organiserad brottslighet fuskar till sig miljarder i svenska assistanspengar tillåts inte berörda myndigheter prata tillräckligt med varandra för att stoppa det.

Problemet är varken nytt eller okänt, men det finns fortfarande kvar. Kanske kan de nya krav som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, presenterade på måndagen, bland annat om att få tillgång till sekretessbelagd information hos andra myndigheter, få fart på regeringen.

Fusket med assistansersättningen handlar om brottsupplägg där kriminella nätverk – ibland med koppling till våldsbejakande extremism – på olika sätt lyckas lura det svenska systemet. Ofta kombineras det med arbetskraftsinvandring – både funktionshindrade och personliga assistenter kan importeras från andra länder med syftet att utnyttja de generösa ersättningarna för assistans i Sverige. För en assistansberättigad person och medföljande familj kan det upplägget innebära en livstidsförsörjning.

Allt detta tydliggörs bland annat i en rapport (23/9) från Nationellt underrättelsecentrum, där ett flertal berörda myndigheter ingår. Det står också klart att ett av de största hindren för att komma åt bedragarna är sekretessväggarna mellan myndigheterna som delar på ansvaret.

För ett sammansvetsat och genomtänkt team av bedragare är det då relativt enkelt att finta bort svenska myndighetskolosser. Men om Ivo får igenom sina krav på förändring kan några välfärdsmiljoner förhoppningsvis räddas. Därtill är det tänkbart att, som Nationellt underrättelsecentrum föreslår, stoppa arbetskraftsinvandring för yrkesgruppen personliga assistenter.

Förändring måste ske så snart som möjligt, men alla år som passerat då bedrägerierna fortgått är redan förlorade. Ansvaret för det ligger på alla regeringar som sett problemen utan att göra något verkningsfullt – inte minst Löfvenregeringen som suttit vid makten i sex år.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) skyller problemen på ett ”naivt marknadsliberalt tänk inom välfärdssystemen”. Oavsett vilken benämning Shekarabi vill använda för problemet – det är dock knappast marknadsliberalt att tillåta fusk och organiserad brottslighet – har han själv och regeringen på sex år gjort föga för att bota naiviteten. Och de som lider är inte bara skattebetalarna, vars pengar går till kriminella nätverk. Det organiserade fusket är ofta förenat med utnyttjande och vanvård av funktionshindrade, rakt under näsan på välfärdspartiet Socialdemokraterna.

Innan regeringen driver igenom ännu starkare rätt till assistansersättning måste möjligheterna att fuska till sig pengarna täppas igen. Det är inte rimligt att ett parti som så ofta skyller problem på privata initiativ samtidigt låter kriminella sno åt sig välfärdspengar som hade behövts till så mycket annat.

Ett riktigt välfärdsparti ser inte bara till att de som behöver får, utan också att de som försöker utnyttja systemet blir utan.

Agnes Karnatz/SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.