Skulptur ska klottersaneras

Publicerad:
Klottret på Skultorpsstjärnan har täcks över i avvaktan på sanering. Foto: Anneli Malm

Vandaliseringen av Skultorpsstjärnan ska åtgärdas så fort som möjligt. En konservator har kontaktats för att saneringen ska göras på rätt sätt.

I förra veckan blev skulpturen Skultorpsstjärnan nedklottrad med svart sprayfärg. Två stora, svarta bokstäver har klottrats på skulpturens fundament som är av kalksten.

Innan sanering ska en konservator se över vilka åtgärder som är lämpliga.

Skultorpsstjärnan nedklottrad: "Respektlöst"

Poröst och ömtåligt

– Det är delikat för skulpturens sockel är i Dala kalksten och kalksten är så poröst och ömtåligt. Innan jag skickar dit en saneringsfirma måste jag rådgöra med konservatorn för att ta reda på om det blir ett uppdrag för konservatorn eller en lokal saneringsfirma, säger Christina Törnqvist, samlingsansvarig på konstmuseet i Skövde och tillägger:

Inte skada mer

– Vi vill naturligtvis göra rent och få ordning på det här så fort som möjligt men samtidigt är vi noga med att göra det på rätt sätt så vi inte åsamkar mer skada.

För kalkstenen kan skadas om man använder fel eller för starka medel på den sköra stenen.

– Det har hänt vid andra tillfällen att saneringen utav en skulptur delvis har förstört ytan på skulpturen. Då måste man ändå ta dit en konservator i efterhand och försöka rätta till det. Därför vill jag göra rätt från början så vi inte hamnar fel.

Täckts över

Klottret på skulpturen har täckts över och ska så vara fram tills det har blivit åtgärdat.

– Det är för att man ska slippa se det här otrevliga klottret.

Artikeltaggar

KonstSkövdeSkultorp

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare