LEDARE: Ett guldkorn som lyser upp

Ledare
PUBLICERAD:
Matilda Ahlström efter målgången i Gotland Grand National. En prestation som verkligen sticker ut.
Foto: Sören Andersson/TT
Nu sitter vi där igen med nya skarpare restriktioner. Smittspridningen ökar och coronapandemin har gjort att idrott under elitnivå har satts på paus. Naturligtvis inget annat än ett stort elände för samhället i stort och bara att gilla läget.

Mitt i all oro och bedrövelse tycker jag ändå det är på sin plats att lyfta fram en riktig solskenshistoria hämtad från enduroklassikern Gotland Grand National för en dryg vecka sedan. Det handlar om FMCK Skövdes Matilda Ahlström som helt otippad och bortom alla experter tips vann damklassen med över tre minuter. Det var ingen, inklusive henne själv, som hade trott på seger. Samtliga betrodda förare i förhandssnacket hade utrustats med en gps-puck för att man grafiskt skulle kunna följa tätstriden. Algotsson fick ingen sådan och här kan man bokstavligen tala om att segla omkring ute på banan under radarn.

Att GGN kunde genomföras med drygt 2 000 deltagare är en historia i sig mitt under pågående pandemi, men tävlingen genomfördes på ett avlyst militärt område och omfattades inte av ordningslagen, sedan skall det självklart påpekas att arrangörerna skötte det hela enligt de rekommendationer som gäller och att ingen publik släpptes in på området.

Vilken prestation

Svt sände direkt och Matilda Ahlström tog ledningen tidigt och höll den genom hela loppet och hon vann drygt tre minuter.

När tv-kamerorna ingående följde Albin Elowson, Micke Persson och de andra som gjorde upp om herrsegern så var det lugnare runt Matilda som i en SLA-intervju efteråt erkände att hon mest åkte till Gotland och körde för att det var kul. Efter målgången satt hon där på sin hoj lugn och trygg och pustade ut och var säkert mest förvånad över all uppståndelse,

Jag tycker det är helt underbart att det 2020 i en idrottsvärld som ofta handlar om sponsorer, resurser och tuffa satsningar finns utrymme för helt otippade segrare. Att man kan åka till en stortävling uppbackad av mor av far och sedan åka hem med det ståtliga vandringspriset i världens största endurotävling. Jag tycker att hela grejen är ett sundhetstecken för idrotten.

Sådana idrottsprestationer är något alldeles extra och är i dagens läge väldigt ovanliga. Bara att lyfta på hatten för 17-åringen som känns historisk och unik. Sedan skall det påpekas att Matilda är en lovande crossåkare som utsågs till årets rookie i SM där hon slutade femma, men att sedan vinna Gotland Grand National är något helt annat.

Dystert med Skadevi

Annars handlar det mest om coronapandemin just nu. I Skövde i helgen var det mycket lugnare än vanligt. Skadevi Handbollscup som skulle ha genomförts för 44 gången fick ställas in. Turneringen lockade 2019 355 lag och det hade blivit något liknande nu.

IFK Skövde går naturligtvis miste om stora pengar, sedan är åtskilliga miljoner som försvinner från hotell, restauranger och butiker. Branscher som redan har det tufft tappar nu en helg som annars brukar ge bra klirr i kassan.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.