Hoppa till huvudinnehållet

Beredskap mot terror höjs: "Attentat kan ske"

Publicerad:
Poliser med förstärkningsvapen på Riksbron framför Riksdagen på fredagen. Polisen har beslutat om en nationell särskild händelse. Syftet är bland annat att snabbt kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat
Poliser med förstärkningsvapen på Riksbron framför Riksdagen på fredagen. Polisen har beslutat om en nationell särskild händelse. Syftet är bland annat att snabbt kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat Foto: Peter Wallberg/TT

Polisen har beslutat om en nationell särskild händelse för att snabbt kunna agera vid ett terrorattentat.

Vi har en utökad närvaro på vissa platser och objekt som vi anser nödvändiga, säger Anna Engelberg vid polisen.

Polismyndigheten tog beslutet under onsdagen.

"Genom en nationell särskild händelse får vi en än mer flexibel organisation som både kan förhindra att attentat inträffar och snabbt agera vid eventuella händelser", säger polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är terrordåden i Frankrike och Österrike, enligt Anna Engelberg, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

-Polisen känner till att ett attentat kan ske i Sverige, säger hon till TT och tillägger till att det är kopplat till den redan förhöjda hotnivån.

"Ökad närvaro"

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en förhöjd nivå – en trea på en femgradig skala – vilket innebär att ett attentat kan inträffa.

Frågan om hur den konkreta hotbilden ser ut hänvisar Engelberg till Säpo.

Den nationella särskilda händelsen omfattar i nuläget Nationella operativa avdelningen (Noa) samt storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst och region Mitt.

Anna Engelberg vill inte kommentera om detta beror på att risken för terrorattentat är större just i dessa regioner.

TT: Hur kommer allmänheten att märka av detta?

-Att vi har en ökad närvaro på vissa platser och objekt. Det finns inga generella rekommendationer till allmänheten att undvika vissa platser eller agera på ett visst sätt, men vi vill att man ska vara uppmärksamma på eventuella råd eller instruktioner som man kan få från poliser i yttre tjänst när man rör sig på vissa allmänna platser.

Gränskontroller förlängs

Under torsdagen förlängdes Sveriges gränskontroller fram till den 11 maj nästa år. En orsak uppgavs vara just att terrorhotet kvarstår.

Inrikesminister Mikael Damberg sade till TT i torsdags att de senaste terrordåden i Frankrike och Österrike inte "explicit" lett till det beslutet.

Anna Hansson/TT

Cecilia Klintö/TT

Artikeltaggar

BeredskapFrankrikeInrikes/utrikesSverigeTerrorismÖsterrike

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.