• idag
  15 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  16 jan
  -6°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Armékurs för ungdomar

Läsarnas
PUBLICERAD:
Träning fallskärmshoppning.
Foto: Magnus Lundell

Trettio ungdomar från Stockholm i norr och Karlskrona i söder ”ryckte” in på P4 på måndagsförmiddagen och möttes av kurschefen lt Magnus Lundell.

Efter att fått ut sin utrustning kom uniformerna på och logementsängarna bäddades enligt alla regler. Därefter blev det genomgångar av värdegrund och information om Försvarsmakten och dess uppbyggnad. Efter myckenhet av teori avslutades dagen efter god middag med exercis på kaserngården.

Kursen var indelad i fyra grupper som leddes av fyra yrkesinformatörer från Trängregementet och K3, Karlsborg.

Varje morgon väcktes ungdomarna 06.00 och sedan var det full fart hela dagen. Tisdagen startades med stationssystem då man fick träna på sjukvård, se hundar i aktion, studera stridsfordon av olika slag. På eftermiddagen var det studiebesök på K3 Karlsborg, där blev det lektion i hur man kan göra eld på olika sätt ledd av Försvarets överlevnadsskola. Vidare fick eleverna en genomgång av Fallskärmsjägarskolan hur man lär sig att hoppa fallskärm. Alla fick sedan göra ett träningshopp vid det 17 meter höga träningstornet. En av veckans höjdpunkter.

Programmet under resten av veckan bestod av iordningställande av förläggningsplats, uppsättning av olika typer av tält m.m. Tyvärr kunde de p.g.a. pandemin ej få sova över i tälten, till mångas besvikelse. Vid förläggningsplatsen fick man prova på lite jägartjänst och spaning. Helt plötsligt dök det upp en Hemvärnsgrupp som förevisade ett stridsmoment.

Under onsdagen bjöds föräldrar in för att besöka sina ungdomar och se vad de fick göra under veckan. De fick också information om Försvarsmakten och frivilligrörelsen innan de gick ut till sina ungdomar och åt av den goda lunchen. Observera, ingen av ungdomarna ville följa med sina föräldrar hem!

En längre fotmarsch hanns också med, en marsch med matstopp där eleverna fick prova på att laga sin lunch i form av ”påse”. Här fick man även testa på att fixa fötter inför marsch för att slippa skavsår.

På fredagsmorgonen lämnades sedan utrustningen in och ungdomarna fick lyssna på en intressant föreläsning om utlandstjänst i Kosovo och Afghanistan.

Efter lunch samlades hela gruppen i kasernen och en mycket nöjd kurschef kunde dela ut kursintyg till mycket duktiga och intresserade ungdomar. Han tackade de fyra gruppcheferna och sin övriga kursledning.

Kursen avslutades sedan med gemensam marsch ut till grindarna där föräldrarna väntade.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.