LEDARE: Positivt med Vasaloppet

Ledare
PUBLICERAD:
Vasaloppet kommer att bli en elittävling, men även motionärer får plats.
Foto: ULF PALM / TT
Idrotten jobbar vidare under coronapandemin, mycket är nu nedstängt men det finns ljusglimtar. Skidentusiasterna fick ett positivt besked i veckan när arrangören meddela att Vasaloppet kommer att bli av även 2021.

Nu blir det annorlunda upplägg. Det klassiska loppet genomförs den 7 mars och kommer då att innehålla 300 herrar och 100 damer. Sedan skall det finnas möjlighet för 5 000 motionärer att åka under söndagen.

Sedan skall Vasaåket 2021 genomföras med fyra olika sträckor mellan 10 och 90 kilometer under perioden 12 februari till 7 mars.

En stor förändring mot tidigare, men ändå mycket positivt att det blir av, vilket visar på vilja och flexibilitet runt loppet.

Nu kommer det att vidtas åtgärder för att göra det hela coronasäkert, bland annat skall motionärerna starta i intervaller om cirka 300 åkare.

Vasaloppet är ett bra exempel på vad som går att åstadkomma i svåra tider.

Tufft för många

Just nu är spel i lägre serier stoppat, undantag görs för träning för barn och unga födda 2005 eller senare.

Vi ser att lag på elitnivå har bekymmer när det upptäcks coronafall. Många matcher har ställts in och flyttas fram. Än så länge bedöms det hela som kontrollerbart, men om det inte kommer en vändning finns det risk att vi hamnar i ett läge där det hela inte fungerar.

Ishockeyn är värst drabbad och jag såg att det kommer varningssignaler från den östra ettan där Vallentuna hittills bara har kunna spela tre matcher i en serie som egentligen skulle ha kommit halvvägs (nio omgångar).

Även den västra serien har drabbats och i fredags blev det ingen match mellan Skövde IK och Dalen då fall hade hittats i Dalen.

Region Syd har tagit beslut att regionala serier inte skall återupptas förrän tidigast den 2 januari. Det tycker jag låter klokt.

Dags att ta en paus

Även handbollen drabbas. Bland annat har Kungälv och Önnered fått ställa in matcher där möten med Skara HF och Skövde HF flyttas fram.

När det gäller damernas högsta serie, SHE, tycker jag att man borde ta en paus nu. Seriespelet skall ju ändå bara hålla på till EM-uppehållet den 21 november. Sedan kommer ett planerat uppehåll till den 19 december, flera av lagen skall inte spela förrän annandag jul.

SHE måste ha världens längsta säsong med 22 seriematcher från september till i mitten av mars. Nog borde det gå att klämma in några matcher ytterligare senare om/när pandemin är mer under kontroll. Handbollförbundet är uppenbarligen av annan uppfattning och vill att allt skall vara spelat så snabbt som möjligt. Kritiska röster har hörts, bland annat från tränaren Christer "CK" Karlsson i BK Heid vars lag fick åka och spela mot Kristianstad borta med decimerat manskap på grund av covid-19.

Många tycker säkert att det finns viktigare saker än idrott i dessa tider, men idrotten är en del av samhället och bör genomföras så rättvist som möjligt.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.