• idag
  16 jan
  -4°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  17 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.4 mm

Naturvandring vid Remningstorp

Läsarnas
PUBLICERAD:
Geir Eriksen med lyssnare inne i arboretumet.

Norra Billings hembygdsförening ville i dessa stränga tider anordna en aktivitet för sina medlemmar och det blev förstås en promenad. Samling skedde vid Skogsmuseet på Remningstorp där vår guide, Geir Eriksen, mötte upp och ledde promenaden mot Remningstorps arboretum. Där berättade Geir att arboretumet, ett av de största i landet, anlades på 1930-talet av maskiningenjören Sven Wingquist, ägare till Remningstorps herrgård och grundare av Svenska Kullagerfabriken AB (SKF). Träden i arboretumet lät han hämta hem från Japan, Kina, Ryssland och andra länder på norra halvklotet. Tujaliknande träd, många olika sorters lärkträd, valnötsträd och serbisk gran, ja en mångfald av träd fanns att se och de var angivna på nyuppsatta och tydliga skyltar. De serbiska granarna syntes väl eftersom de har ett högt och smalt växtsätt och blir omkring 40 meter höga.

Under vandringen gjordes en paus på Bockön omringad av flerhundraåriga ekar invid Acksjön. Där bjöd Åke, Georg och Anita oss på grillad korv med bröd. Tillbaka vid Skogsmuseet serverades kaffe och kaka från ett bord invid husväggen.

Geir tackades för en entusiastisk och kunnig guidning och som givit oss en skön naturupplevelse i lättgången natur.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.