Hoppa till huvudinnehållet

Sadeltjuvar kan ingå i internationellt brottsnätverk

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
De utländska männen misstänks ligga bakom ett stort antal grova stölder, bland annat av hästsadlar. Flera hästägare utanför Skövde drabbades i somras.
De utländska männen misstänks ligga bakom ett stort antal grova stölder, bland annat av hästsadlar. Flera hästägare utanför Skövde drabbades i somras. Foto: TT/Arkiv

Polisen har haft span på de tre männen - i onsdags när de troligen var på väg ut ur landet slog polisen till. Nu är de häktade misstänkta för 30-talet grova stölder framför allt av hästsadlar - värdet på stöldgodset uppgår till 1,1 miljoner kronor. "Männen misstänks ingå i ett internationellt brottsnätverk" säger polisen Marlene Andersson Wikman till SLA.

I fredags kunde SLA på webben berätta att polisen ett par dagar tidigare hade gripit tre utländska män utanför Jönköping som var misstänkta för över 30 grova stölder. De handlade om stölder av motorsågar och röjsågar, men också av hästsadlar.

Intensivt spaningsarbete

Stölderna har skett på olika platser i landet - i Värmland, Småland och Skåne. Men också i Skaraborg, här misstänks männen för åtta stölder som skedde mellan den 20 och 30 juli, bland annat har hästägare i Väring drabbats, vilket SLA har skrivit om tidigare.

Men gripandet utanför Jönköping var resultatet av ett intensivt spaningsarbete av polisen. De har haft de tre männen, som i helgen häktades mot sitt nekande, under uppsikt under lång tid.

Tre misstänks för stort antal stölder av hästsadlar

– Vi har genom spaning och utredningsarbete kunnat komma fram till att de här tre männen kan ligga bakom ett stort antal stölder. Vi har arbetat för att få fram hållbar bevisning och för att kunna gripa dem vid rätt tillfälle, säger Marlene Andersson Wikman, gruppchef på utredningssektionen i Skaraborg.

– Vi utreder nu 34 stölder, men vi tror att de häktade männen ligger bakom betydligt fler. Vi har dock tvingats begränsa utredningen, säger Marlene Andersson Wikman.
– Vi utreder nu 34 stölder, men vi tror att de häktade männen ligger bakom betydligt fler. Vi har dock tvingats begränsa utredningen, säger Marlene Andersson Wikman. Foto: Polisen

Värde - 1,1 miljon

– Vi utreder nu 34 stölder, där värdet på det stulna uppgår till 1,1 miljoner kronor. Men vi tror att de ligger bakom betydligt fler. Vi har dock tvingats begränsa utredningen.

Flera inbrott i stall i Väring: "Det är obehagligt"

Polisen har bland annat gått igenom flera år gamla ärenden med liknande stölder och har dubbelkollat uppgifter där och sett att vissa uppgifter stämmer in på de nya fallen.

– Sedan har vi även kunnat säkra vissa spår vid några av stölderna.

Ingår i brottsnätverk

När männen greps hade de stöldgods i bilen och var förmodligen på väg ut ur landet.

– Vi bedömde att det var en risk och därför slog vi till. Vi tror att de har åkt fram och tillbaka till Sverige för att begå stölder, misstanken är att de ingår i ett kriminellt brottsnätverk.

Hästsadlar kan kosta allt mellan 5 000 och 50 000 kronor, men enligt Marlene Andersson Wikman är det vanligaste mellan 20 000 och 30 000 kronor.

– Sedan är det inte bara värdet i sig, för dem som blir av med sadlar är det inte bara att köpa en ny. Det är svårt och tidskrävande att hitta en sadel som passar både häst och ryttare och den verksamhet man håller på med.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.