Hoppa till huvudinnehållet

Språkmisshandel

Publicerad:
Suzanne Axell, programledare för SVT-programmet "Fråga doktorn".
Suzanne Axell, programledare för SVT-programmet "Fråga doktorn". Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Tack Tomas Tvivlaren aus Tjövde för Din insändare i SLA 5/11. Skönt att veta att jag inte är ensam om att reagera för den misshandel vårt svenska språk utsätts för. Det Du tar upp gällande sje-ljudet är obegripligt att det får förekomma i dagens massmedia, men det finns tyvärr mer. Av någon anledning tycks den näst sista bokstaven ä i vårt alfabet inte vara så populär. Ett intressant program som heter ”Fråga doktorn” skulle jag gärna ta del av men orkar bara några minuter höra två damer misshandla vårt språk. Givetvis klarar de inte av sje-ljuden men lyckas också konsekvent byta alla ä-ljud mot e-ljud.

Mäta blir meta, räkna-rekna, äta-eta, väta-veta, lära-lera, ja exemplen är tyvärr allt för många.

Tyvärr tycks de som är ansvariga för vad som sänds i radio och tv ,och som skulle kunna ställa krav på hur språket behandlas, vara helt ointresserade av att stoppa den fortgående misshandeln av vårt svenska språk.

Jag mår illa.

JEJ

Artikeltaggar

Insändare