• idag
  20 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  -0°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stavgång till Rhododendrondalen

Läsarnas
PUBLICERAD:
SPF Seniorerna Skövdes stavgångare rastar i Rhododendrondalen.

Denna ljumma höstdag var det flera seniorer som mött upp till SPF Seniorerna Skövdes ”stavgång med Inger”, d.v.s. två timmar stavgång med naturfika under Inger Fredrikssons ledning. Denna gång gick stavgången först uppför och sedan nedför, från Billingehovsparkeringen till Rhododendrondalen och tillbaka.

Det gick uppför, först svagt lutande till Karl Magnussons väg och sedan en liten kort brant backe upp till Rhododendrondalen. Däruppe fanns inget bilbrus eller annat stadsljud – bara rofylldhet med ett och annat fågelkvitter. Stigen passerar genom de höga rhododendronbuskarna, och de krokiga kraftiga stammarna leder fantasin till att man befinner sig i djungeln.

Efter det goda naturfikat fick vi en guldbonus! En av deltagarna, Ingvar Fredriksson, berättade om Rhododendrondalen och dess grundare Karl Magnusson. Han var en fattig bondson från Småland, som utbildade sig till trädgårdsmästare och som i början på 1900-talet köpte en bit mark utefter Billingen och grundade handelsträdgården Convallaria. Han anlade också Rhododendrondalens tre dammar för bevattning, av allt från jordgubbar till träd, vilka täckte Billingssluttningen. Det blev en av västra Sveriges mest kända handelsträdgårdar. Karl Magnusson var även riksdagsman för Högerpartiet och satt i riksdagen under båda världskrigen och var även 1:e vice talman. Han var en person med hög integritet och stod för sina åsikter, ibland kontroversiella, men han var alltid respekterad. Han satt även i Skövdes stadsfullmäktige. Den stora pampiga, gula villan med utsikt över staden, vid gatan som bär hans namn, byggdes av denne mäktige Skövdebo, vars betydelse för staden och för landet är föga känt idag.

Ja, tänk vad man kan uppleva och lära sig mycket på SPF Seniorerna Skövdes stavgång med Inger. Nästa möjlighet blir nästkommande måndag med start från Billingehovs parkering.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.